Jump to content

Őszi Fesztivált rendez a Haydneum - Magyar Régizenei Központ novemberben

2023. 10. 14. 20:39

Harmadik alkalommal rendezi meg Őszi Fesztiválját a Haydneum - Magyar Régizenei Központ november 10. és 12. között Budapesten - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

Közleményükben kiemelik, hogy a november 10-i nyitóhangversenyen, a Budavári Palotanegyedben elhelyezkedő, felújított Lovardában a mariazelli Mária-kultuszhoz kapcsolódó Missa Cellensis csendül fel. A színpadra lép Kovács Ágnes (szoprán), Balogh Eszter (alt), Benjamin Glaubitz (tenor) és Julian Orlishausen (bariton), a Vashegyi György által alapított, külföldön is elismert Purcell Kórus, valamint a nemzetközi régizenei életben 20 éve jelentős szerepet betöltő Helsinki Barokk Zenekar.

Vezényel a billentyűs hangszeres művészként is sikereket elérő finn karmester, Aapo Häkkinen.

November 11-én a Karmelita Beethoven-teremben az Aki hűtlen, pórul jár című kétfelvonásos vígopera előadásának főszereplője a Vespinát alakító kiváló új-zélandi szoprán, Ella Smith, Filippó szerepében az osztrák tenor, Bernhard Berchtold lesz látható. A további szerepekben színpadra lép Szélpál Szilveszter, Kalafszky Adriána és Megyesi Zoltán, az előadást vezénylő Vashegyi György, az Orfeo Zenekar alapítója és vezetője. Az előadás a Karmelita koncertek-sorozat és a Haydneum Őszi Fesztivál együttműködésében valósul meg - áll a közleményben.

A november 12-i, harmadik program kvartettműsorában a világhírű brit hegedűművész, Simon Standage 1981 óta működő vonósnégyese, a Haydn impresszáriójáról elnevezett Salomon String Quartet Haydn és Mozart műveit szólaltatja meg korhű hangszereken, historikus előadásban, a Zeneakadémia Solti Termében. További információ a http://www.haydneum.com/ internetes oldalon olvasható.

A Haydneum a régizene értékeinek magyarországi támogatását, valamint a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár (1630-1830) népszerűsítését tűzte ki céljául. A magyar állam által 2021-ben létrehozott alapítvány feladata, hogy az elmúlt ötven év nemzetközi barokk újjáélesztési törekvései nyomán haladva kutatással, kottakiadással, képzéssel, koncertek és előadások szervezésével segítse és népszerűsítse a magyarországi régizene-játszást.

(Forrás: kulturmozaik.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)