Jump to content

GetCloser Jazz Fest

2019. 03. 24. 20:38

Ahogy 2016 óta minden évben, idén is lesz GetCloser Jazz Fest. A pár év alatt tekintélyes CV-t felépítő csapat az elmúlt pár évben szinte havonta hozza a jazz élvonalának fellépőit, illetve kultúrmissziós jelleggel a kevésbé ismert, de a jazztörténet szempontjából annál fontosabb előadókat is. Az idei, március 29 és 31 között megrendezett háromnapos fesztivál a csapatra jellemzően eklektikus lett. A MOMkult a következő koncerteknek lesz a helyszíne:

Március 29.: A Tóth Viktor & Mahasimbadavi Players vezeti fel az estét. A zene alapját az afrobeates lüktetés adja, amit hol jobban kiemelnek egy berlini rapper, Simple One segítségével, hol pedig felszabadítják a zenét. Utánuk játszik Kenny Garrett, aki 18 évesen már Duke Ellington zenekarában játszott, később Miles Davis zenekarain keresztül bekerült a jazz élvonalába, ahol Art Blakey, Pharao Sanders, Marcus Miller, John Mclaughlin, Pet Metheny, Herbie Hancock, Branford Marsalis, John Scofield és Michael Becker zenekaraiban is megfordult. 

Március 30: Mózes Tamara koncertjének első felében új anyagát, a különböző országok népzenéjét jazz-el ötvöző, 6 nyelven megszólaló "Cross-Folk"-ot mutatja be szólóban, majd a koncert második felében Benkó Ákos dobossal kiegészülve saját duó szerzeményeket, és átdolgozásokat játszanak. Őket követi a Patricia Barber Trio, ami az énekesnő sötét tónusú alt hangját a klasszikus zongora trió környezetbe helyezi bele. 

Március 31: Tóth Evelin EWIVA! formációja nyitja az estét, saját szerzeményeken alapuló, de forrásként  népdalokat is felhasználó kompozíciókkal. Előadásukban hol a fado és a magyar népzene melankóliája, hol a flamenco vagy a szefárd népzene kerül előtérbe. Az este második felében A zongorista Omar Sosa és a hegedűs-énekes Yilian Cañizares afro-kubai tradicionális muzsikából, valamint a nyugati klasszikus zenéből és  jazzből merítő duóját venezuelai ütős Gustavo Ovalles kerekíti ki.

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)