Jump to content

Törőcsik Franciskával közös CD-t készített a Halper Experiment

2018. 02. 19. 14:23

Törőcsik Franciska színésznővel készített közös lemezt Don't Stop the Music címmel az elsősorban Jimi Hendrix zenei örökségének magyarországi ápolójaként ismert Halper Experiment.

"Nagyon vágytam arra, hogy újra olyan produkcióban szerepeljek, amelyben saját dalaimat játszhatom. A nyolcvanas évek második felében rockzenészként indultam, az ÉS együttessel már önálló szerzeményeink voltak. Az elmúlt időszakban a Halper Hendrix Experimenttel játszom a legtöbbet, ebben a gitárlegenda számait dolgozzuk fel, amit nagyon szeretek, de akartam valami mást is" - magyarázta a dzsesszgitáros Halper László az MTI-nek a lemez megszületésének hátterét.

A Don't Stop the Music zenéit a gitáros, az angol szövegeket Kosztyu Zsolt basszusgitáros írta, ő két dal zenéjének is társszerzője. Halper László elmondta, hogy a már elkészült számokhoz kerestek énekhangot, és véletlenül hallotta meg a rádióban Törőcsik Franciskát, aki néhány évvel ezelőtt a Swing című mozifilmben énekesnőt alakított. Hangja nagyon kellemesen illeszkedik a könnyed, slágeres, ugyanakkor igényes dalokhoz, amelyek többsége a szerelemről, a párkapcsolatról szól.

"Viccesen hangzik, de úgy írok dalt, hogy közben az jár a fejemben, vajon Lennon és McCartney mit szólna hozzá? Nyilvánvaló, hogy a dzsessz valamilyen szinten minden szerzeményemben ott van, hiszen e műfaj harmóniáit szoktam meg, ezért talán jazzysnek lehet mondani a lemez számainak stílusát" - fejtette ki Halper László.

Mint megjegyezte, egyáltalán nem esett nehezére kicsit háttérbe húzódnia, a hendrixes szólók helyett alárendelnie magát a daloknak. "Fiatal tanítványaimnak is azt szoktam mondani, hogy a gitár alapvetően kísérőhangszer, szólók az elektromos gitár megjelenése óta vannak". A slágeresebb dalok közül is kiemelkedik a Dreaming of You, a Beautiful Day és a Time to.

A CD anyagát a Halper Experiment (a zenekarvezető és Kosztyu Zsolt mellett Kollman Gábor szaxofonozik, Hajas László pedig dobol) játszotta fel, de a dalok nagy részében vonósok is hallhatók: a fiatal Kindlinger Jessica hegedűs és Jánosházi Péter csellós mellett egy-egy számban Tóth Barbara és Nagy Tihamér (hegedű), valamint Lakatos Sára (cselló) is hallható. Szintén közreműködött a felvételeken Ragály György (billentyűs hangszerek), Fekete István (trombita), Szokolay Dongó Balázs (furulya) és Gerzson János (úd).

"Nagy Tihamér sajnos nemrég váratlanul elhunyt. Az unokatestvérem volt, ő tanított először zenélni, hegedülni, és huszonöt éven át játszott az Állami Hangversenyzenekarban. A Rain, Sun, Moon című dal hegedűszólamát játszotta fel a lemezre, ez lett az egyetlen közös munkánk" - tette hozzá Halper László. 

A Don't Stop the Music anyagát néhány héttel ezelőtt a Budapest Jazz Clubban (BJC) mutatta be a Halper Experiment és Törőcsik Franciska, nagy sikerrel. Az 51 éves gitáros az MTI-nek elmondta, hogy szeretné megtartani a vokális, jazzys formációt, és reméli, hogy a filmes szerepei miatt egyre elfoglaltabb Törőcsik Franciska is velük marad a produkcióban.

"Az biztos, hogy június 23-án a Múzeumok éjszakáján együtt fogunk játszani a Müpában. A Halper Hendrix Experimenttel mostanában gyakran játszunk együtt Ric Toldon amerikai énekessel, ebben a formációban a Halper-Kosztyu-Kollman-Hajas négyes mellett Fekete István trombitás és Csejtey Ákos szaxofonos is színpadon van, és idén novemberben újra lesz koncertünk Hendrix születésnapján a BJC-ben. Nemrég, Jimi Hendrix woodstocki koncertfilmjének vetítéséhez kapcsolódva Török Ádám fuvolással, énekessel is felléptünk, vele mindig óriási élmény együtt zenélni" - mondta a zenész az MTI-nek.

Halper László 2007 óta játssza Hendrix számait dzsesszes megközelítésben különböző formációival. 2012-ben a Müpában, a gitárvirtuóz születésének 70. évfordulóján két világsztárral,  a dobos Steve Gadd-del és a bőgős Eddie Gomezzel játszott együtt. Eddigi lemezei: Urban Noises (2002), Gray Days (2004), 40 Years After (2010, a Band of Gypsys Reincarnationnel), Electric Angelland (2013), Szimpla koncert (2015).

(Forrás: MTI)