Jump to content

P. Mobil-könyv, -CD, -DVD és -vinyl jelent meg

2016. 12. 20. 12:01

A P. Mobil történetét lemezein és dalain keresztül bemutató könyv (Mobilógia/A dal ugyanaz marad), tripla CD (1997-2007), a karriert átívelő dupla DVD (Élve vagy halva) is megjelent a közelmúltban, és a rajongók számára különleges darab az a vinyl is, amelyen a zenekar Honfoglalás című szvitjének szimfonikus változata hallható.

A nagy múltú és népszerű hard rock zenekar 1973-tól működik Schuster Lóránt vezetésével, de az elődjének tekinthető Gesarol már 1969-től létezett. A zenekarvezető gondozásában régóta futó széria, a Nagy P. sorozat részeként most megjelent Élve vagy halva - 47 év rock 'n' roll című dupla DVD egy ötórányi videoantológia - szerepel az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

A rockzenetörténeti archív filmanyagon egy-két dal erejéig a P. Mobil szinte valamennyi felállása szerepel. A csapat csaknem fél évszázados történetéből olyan emblematikus számokat vonultat fel, mint például A Főnix éjszakája, az Utolsó cigaretta, az Örökmozgó lettem, a Kétforintos dal, a Rocktóber vagy a Honfoglalás-szvit. A DVD-kiadvány összehajtogatós digipak tokjában söralátétek, valamint a P. Mobil-rajongók leveleit tartalmazó több mint százoldalas könyv is megtalálható.

A tripla CD-kiadvány a zenekar történetét az eddigi énekesek, Vikidál Gyula, Tunyogi Péter, Rudán Joe és Baranyi László által meghatározott négy korszakon keresztül bemutató sorozat harmadik része. Rudán Joe 1997-től 2007-ig volt a P. Mobil frontembere, a három korongon e tíz év legjobb koncertfelvételei kaptak helyet: két este a Petőfi csarnokbeli, egy a népstadionbeli fellépéseiket örökíti meg.

A Hegedűs István és Andrássy Bálint által összeállított Mobilógia/A dal ugyanaz marad című könyv a P. Mobilt dalainak történetén keresztül mutatja be. A kiadvány egyik részében Schuster Lóránt meséli el emlékeit, a másikban pedig sztorikon, anekdotákon keresztül mutatják be a legfontosabb P. Mobil-dalok eredetét, változásait, és ehhez a lehető legrészletesebb diszkográfiát mellékelik.

Megjelent egy vinyl album is, elsősorban a gyűjtők számára. Ezen az együttes Honfoglalás című öttételes szvitjének szimfonikus változata szerepel, ahogy azt húsz évvel ezelőtt, 1996-ban a Budapest Kongresszusi Központban Wolf Péter vezényletével rögzítették az Állami Hangversenyzenekar, Sebestyén Márta, Tunyogi Bernadett és mások közreműködésével. A Honfoglalás hét évvel az István, a király rockopera bemutatóját megelőzően, 1976-ban született, de csak 1984-ben jelent meg először lemezen. A szöveget Hobo írta Schuster Lóránt ötletéből, valamint a Mondák Könyve alapján, a zenét az akkor billentyűs, Cserháti István, a gitáros Bencsik Sándor és Kékesi "Bajnok" László basszusgitáros szerezte.

(Forrás: MTI)