Jump to content

Magyarországra jön a Westminster apátság kórusa

2015. 04. 18. 10:00

Április 20-án Pécsett, 21-én Budapesten, 22-én pedig Szombathelyen lép fel a londoni Westminster apátság kórusa. A műsorban William Byrd Ötszólamú mise, Giovanni Bassano Dic nobis Maria, Johann Sebastian Bach G-dúr fúga, Charles Villiers Stanford Magnificat kettős kórusra, Gustav Holst Nunc Dimittis, Charles-Marie Widor 2. szimfónia, Ralph Vaughan Williams g-moll mise, Herbert Howells Salve Regina és Edward Elgar Give unto the Lord című művek hangoznak el. Orgonán közreműködik Peter Stevens, vezényel Martin Baker.

A londoni kórus április 20-án a pécsi bazilikában, 21-én a budapesti Mátyás-templomban, 22-én a szombathelyi székesegyházban lép fel. A budapesti koncert a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) és a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. közös programja - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég pénteken az MTI-vel.

A Westminster apátság kórusát a világ legjobbjai között tartják számon, 1901-es alapítása óta az angol egyházzene élvonalába tartozik. Az énekkar első karigazgatója, Richard Terry óriási munkával keltette életre az európai és az angolszász reneszánsz kórusműveit. Hangversenyükön London katolikus egyházzenéje szólal meg a kórus tolmácsolásában.

Az együttes híres új művek megrendelőjeként és kortárs művek előadójaként is. Az énekkarhoz fűződik többek között Benjamin Britten Missa brevisének és Vaughan Williams g-moll miséjének premierje. Az elmúlt évtizedekben új mise megírására kérték fel James MacMillant, Peter Maxwell Daviest, Judith Bingham-t, John Tavenert, Matthew Martint és Stephen Hough-t, e műveket a liturgia részeként is bemutatták. A Hyperionnál megjelent felvételsorozat tovább öregbítette a kórus jó hírét. Az együttes 1998-ban elnyerte a Gramophone az év legjobb kórusfelvételéért és az év legjobb felvételének járó díjait.

(Forrás:mti/Fotó:iszolnok.hu)