Jump to content

Mozart kevéssé ismert operája a Scalaban

2015. 02. 28. 18:44

A milánói Scala csütörtökön mutatta be Mozart három-felvonásos operáját, a Lucio Sillát. A mű az egyik azok közül, amelyet Alexander Pereira, a Scala intendánsa megvett a Salzburgi Ünnepi Játékoktól.

A milánói operaház harmincegy év után állítja ismét színpadra Mozart operáját a római hadvezérről, együttműködésben a salzburgi Mozarteum Alapítvánnyal, a Salzburgi Ünnepi Játékokkal és a Brémai Zenei Fesztivállal.

A művet a kanadai Marshall Pynkoski, a 18. századi opera „nagymestere” állítja színpadra, Marc Minkowski, a salzburgi Mozart-hét művészeti vezetője vezényletével. Mindketten most fognak debütálni a Scalában.

Az opera címszerepét két szereposztásban játsszák, Kresimir Spicer és Rolando Villazon fogja énekelni a római hadvezér szerepét, a bemutatón Villazón betegsége miatt Spicer áll színpadra. A további szerepekben mások között Lenneke Ruiten, Inga Kalna és Marianne Crebassa lesz hallható.

A kanadai rendező hangsúlyozta, hogy 21. századi színházat akarnak bemutatni. „Nem akarjuk, hogy a néző azt higgye, hogy a 18. században vagyunk. Hűek akarunk maradni a mozarti idők esztétikájához, anélkül, hogy múzeumszínházat csinálnánk.”

A ritkán hallható Lucio Sillát 2012-ben mutatták be a salzbrugi Mozart-héten szcenírozott változatban. Az opera megvásárlása miatt Alexander Pereira annak idején érdekkonfliktusba került, ami majdnem aláásta azt, hogy a Scala intendánsa legyen.

További érdekességeket talál, ha Facebook oldalunkra kattint.

(fotó: imgkid.com, forrás: szinhaz.hu)