Jump to content

Stravinsky-nap februárban a Müpában

2015. 01. 29. 12:42

Február 7-én, jövő szombaton rendezik meg a Művészetek Palotájában a Stravinsky-maratont, amelyen az ország vezető szimfonikus és kamarazenekaraival olyan szólisták és karmesterek lépnek színpadra, mint Jandó Jenő, Perényi Miklós, Kelemen Barnabás, Fischer Iván és Kovács János. Alföldi Róbert rendezőként, Bozsik Yvette koreográfusként működik közre az egész napos mini-fesztiválon.

„Igor Stravinsky teljesen megváltoztatta a zenetörténelmet sokkolóan radikális, modern nyelvezetével, különösen ritmusaival, hangsúlyaival, anti-romantikus szemtelenségével. Joseph Haydn óta egy zeneszerző sem volt ilyen szellemes, okos és humoros.” – idézi a Budapesti Fesztiválzenekar beharangozója Fischer Iván zeneigazgatót, a zenei maratonok művészeti vezetőjét.

A február 7-i Stravinsky-maraton tizenegy koncertje 10.30-tól 22.00-ig tölti meg a Művészetek Palotája termeit, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet és a Fesztivál Színházat.

Elsőként, szombaton délelőtt A tűzmadár című balett zenéje csendül fel a Kovács János vezényelte MR Szimfonikusok tolmácsolásában. A Pannon Filharmonikusok Bogányi Tibor vezényletével adandó koradélutáni hangversenyének egyik fénypontja Stravinsky Zsoltárszimfóniájának bemutatása lesz a Nemzeti Énekkar közreműködésével.

Nem sokkal később egy Stravinsky alkotói életében fordulópontot jelentő mű, a Pulcinella című balett kerül terítékre a Takács-Nagy Gábor vezényelte Budapesti Vonósok, három neves hazai szólista – Megyesi Schwartz Lúcia alt, Megyesi Zoltán tenor és Cser Krisztián basszus –, valamint a Bozsik Yvette Társulat előadásában. A maraton zárásaképpen Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar Stravinsky egyik magnum opusát, a Tavaszi áldozatot mutatják be este.

A Stravinsky-maraton további fellépői közé tartozik a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Csaba Péter vezényelte MÁV Szimfonikusok, akik Kelemen Barnabás hegedűművészt látják vendégül. A Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai több kamaraformációban is színre lépnek, közreműködnek például A katona története című darabban, amelyet Alföldi Róbert rendezésében és Jankó Zsolt vezényletével láthat a közönség.

A Művészetek Palotája és a Budapesti Fesztiválzenekar 2008 óta rendez közösen zenei maratonokat Fischer Iván művészeti vezetésével. Minden évben egy jelentős zeneszerző életműve kerül terítékre, legutóbb, 2014-ben Bach zenéjét élvezhette a közönség egy egész napon át.

A Stravinsky-maraton részletes programja elérhető a Fesztiválzenekar honlapján (www.bfz.hu).

További érdekességeket találhat Facebook oldalunkon.

(fotó: rockbook.hu, forrás: MTI)