Jump to content

A Judas Priesttel nyit a Fezen

2015. 01. 13. 14:08

Minden idők egyik legfontosabb heavy metál zenekara, az 1969 óta létező brit Judas Priest ad koncertet az idei Fehérvári Zenei Napok (Fezen) nyitónapján, július 29-én.

A Grammy-díjas brit metállegenda mellett a Fezen nyitónapján a nagyszínpadon a Zakk Wylde vezetésével működő amerikai Black Label Society és Ozzy Osbourne jelenlegi gitárosa, Gus G. is fellép – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

„Ha valaki megkérne, hogy mondjam el, mi az a heavy metál, a Judas Priestet mutatnám meg neki.” – idézte a közlemény a Metallica frontemberét, James Hetfieldet. A Judas Priest ugyan az Epitaph című világkörüli turnéval 2012-ben elbúcsúzott a közönségtől, 2013 végén mégis újra összeállt és tavaly egy vadonatúj stúdióalbummal (Redeemer of Souls) jelentkezett.

A Judas Priest Birminghamben alakult 1969-ben és több mint 50 millió albumot adott el világszerte. Megkapta a legjobb metál előadónak járó Grammy-díjat. A zenekarhoz olyan hatalmas sikerek fűződnek, mint a Victim of Changes, a Diamonds And Rust, a Turbo Lover, a The Green Manalishi, a Breaking The Law, a Painkiller vagy a Hell Bent For Leather.

A 2011-2012-es búcsúturnén (amely a Sziget fesztivált is érintette) a klasszikus felállás négy tagja, Rob Halford (ének), Glenn Tipton (gitár), Ian Hill (basszusgitár) és Scott Travis (dob) szerepelt, a koncertsorozat előtt visszavonult K. K. Downing helyett Richie Faulkner gitározott. Jelenleg is ez a csapat felállása.

Rob Halford, a Judas Priest frontembere volt az, aki tetőtől talpig bőrbe és fémbe öltőzve a heavy metál divatot elindította. Színpadi megjelenésével és négy oktávos, elképesztő énekével ő a műfaj történetének egyik legkarizmatikusabb énekese.

(fotó: sonicomusica.com, forrás: MTI)