Jump to content

Ókovács Szilveszter értékeli az Operaház évét

2014. 12. 26. 15:17

Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című operájának magyarországi bemutatója volt az év, sőt az elmúlt évek legfontosabb eseménye a Magyar Állami Operaház életében – mondta el az MTI-nek adott évértékelő interjúban Ókovács Szilveszter főigazgató, aki arról számolt be, hogy rekord előadás- és nézőszámmal, valamint jegybevétellel zárják az évet.

Ókovács Szilveszter szerint az év csúcsteljesítménye a májusi Richard Strauss-fesztivál volt, amelyen a szerző hat operáját játszották zsinórban. „Olyat vállaltunk, amit a Strauss-művek színrevitelében kulcsszerepet játszó nagy német színházak sem tűztek ki maguk elé a jubileumi évben. A produkciók közül kiemelkedik Az árnyék nélküli asszony: három évet készültünk rá, építettük a Strauss-repertoárt, és aki látta Szikora János rendezését Halász Péter főzeneigazgató vezényletével, mind hatása alá került.”

Az Operaház a rendszerváltás óta nem látott előadás- és nézőszámmal, valamint jegybevétellel zárja az évet, ez az újranyitott Erkel Színháznak is köszönhető. Utóbbi kedvező látogatottsága bizonyítja, hogy a kevésbé tehetős nézők hiányolták a „magas” művészetet, tehát az opera, a balett nem elitműfaj.

A kortárs magyar operák műsorra tűzésével „óvatos duhajnak kell kenni”, még évi egy bemutatót is kockázatos vállalni garantáltan telt házakkal – vélekedett Ókovács. Ezzel együtt idén Selmeczi György Spiritiszták című operájának ősbemutatója és Szokolay Vérnásza mellett az OperaKalandban Vajda János Mario és a varázslóját is játszották, Tallér Zsófia új gyermekoperája pedig jelenleg készül az intézmény megrendelésére.

Az „opera nagykövetei” több mint 700 előadást tartottak az országban, az OperaKaland által pedig 72 ezer középiskolás látott előadást eddig. „Nagy siker a Gördülő Opera is: vidéki nagyvárosok színházaiba látogatunk el egy-egy produkcióval.” – jegyezte meg Ókovács Szilveszter.

Februárban érkezett az operaház zenekara, a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFTZ) új elnök-karnagya, Pinchas Steinberg. „Solti-szerű világsztár, tudása és tapasztalata a zenekar számára garanciát jelent a további fejlődésre. Az együttes a nagy mennyiségű minőségi munka, a gonddal válogatott új tagok, a hazai és külföldi karmesterek hatására tagadhatatlanul első vonalbeli zenekar lett.” – vélekedett a főigazgató.

Kiemelte: a 120 tagú Magyar Nemzeti Balett, az operaház együttese egyike a világ legnagyobbjainak, ráadásul a társulat 80 százalékát a kiválóan képzett hazai művészek adják. Solymosi Tamás balett-igazgató célkitűzései által az utóbbi évtizedek erős, „táncjátékos-vígbalettes-diótörős” vonala mellé felzárkózik a klasszikus spiccművek színvonala is, idén már 100 ezer nézőt hozva az operaháznak. A két színházban 112 előadást adott a Magyar Nemzeti Balett 5 bemutatóval, köztük magyarországi és európai premierrel.

(fotó: ybl2014.hu, forrás: MTI)