Jump to content

Sikeres év áll a Nemzeti Filharmonikusok mögött

2014. 12. 25. 14:44

Folytatódó Richard Strauss-, határon túli és martonvásári koncertsorozat, sikeres spanyol, török és koreai-japán turnék, neves hazai és külföldi vendégművészek fellépései kísérték a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) idei évét – összegzett Kovács Géza főigazgató az MTI-nek adott évértékelő interjújában.

Az NFZ egyik kiemelt sorozata, Kocsis Zoltán főzeneigazgató szívügye Richard Strauss Magyarországon ritkán vagy soha nem játszott műveinek bemutatása. A sorozat idén májusban az Aus Italiennel és Az úrhatnám polgárral folytatódott, novemberben pedig a Japán ünnepi zene, a József-legenda került műsorra.

Nagy sikerrel folytatódtak idén a zenekar hagyományos martonvásári Beethoven-estjei is, amelyeken ezúttal három szimfónia és a komponista egyetlen, Krisztus az Olajfák hegyén című oratóriuma is elhangzott.

A határon túli hangversenyekről ezt mondta a főigazgató: „Nagy szeretettel fogadnak minket ezeken a fellépéseken, amelyekkel reményeink szerint a békés egymás mellett éléshez is hozzá tudunk járulni. Aradon például román szélsőségesek tüntettek, de amikor a magyar Nemzeti Énekkar a magyar és az európai uniós mellett a román himnuszt is elénekelte román nyelven, akkor okafogyottá vált a tiltakozásuk és eloldalogtak.”

Idén februárban Spanyolországban, áprilisban Törökországban, júniusban Dél-Koreában és Japánban turnéztak nagy sikerrel.

Az NFZ hazai közönségét idén is neves magyar és külföldi vendégkarmesterekkel és szólistákkal kényeztette. A dirigensek közül januárban Stefan Soltész, márciusban Kobajasi Kenicsiro, októberben Gilbert Varga állt a zenekar élén, halottak napján Carlo Montanaro vezényelte Verdi Requiemjét, decemberben pedig James Judd irányításával hallhattuk Mahler Feltámadás szimfóniáját.

A magyar karmesterek közül is rendszeresen hívnak vendégeket, nem telik el például évad Kovács János vendégszereplése nélkül, de Medveczky Ádámot is nagyon gyakran meghívják.

A szólisták közül márciusban Emmanuel Pahud fuvola-, áprilisban Kun Woo Paik zongora-, szeptemberben Laurent Korcia hegedűművészt látta vendégül a zenekar, a magyar muzsikusok közül pedig olyan kiválóságokkal játszottak együtt, mint Ránki Dezső, Várdai István, Kelemen Barnabás vagy Jandó Jenő.

A főigazgató elmondása szerint a vendégművészek meghívásánál értékalapon döntenek, nem a „ragyogást” keresik, ezért a hírességek mellett olyan kevésbé „sztárolt”, de kiváló muzsikusokat is meghívnak, mint Kun Woo Paik. „Úgy gondolom, hogy a mi közönségünket nem a ragyogás csábítja a koncertterembe, hanem az a biztonság, hogy tőlünk silányat nemigen kap, csak a Kocsis Zoltánra jellemző maximalizmus által áthatott produkciót.”

(fotó: jegy.hu, forrás: MTI)