Jump to content

Jeremy Irons életműdíjat vesz át Marokkóban

2014. 12. 08. 19:06

„Ő másmilyen Alfred, mint akiket eddig láthattunk.” – nyilatkozta Jeremy Irons a közelgő Zack Snyder-filmben játszott szerepéről Marrakech-ben, de beszélt a fiatal színészek nehézségeiről és megemlékezett a 2001. szeptemberi 11-i terrortámadásokról is a marokkói város filmfesztiválján.

Az Oscar-díjas Jeremy Irons harmadszor tért vissza Marrakech-be, ezúttal azért, hogy életműdíjat vegyen át a város nemzetközi filmfesztiválján. A színész először tizenhárom éve járt a marokkói nagyvárosban a szeptember 11-i terrortámadások kapcsán, amelyekre most is emlékeztetett a beszédében.

Irons a különböző kultúrák közötti megértés és összhang fontosságát is kiemelte, amely legkönnyebben talán a filmeken keresztül érhető el. „Csakis a kölcsönös megértés útján érhetünk el egy jobb világba.”

Irons nem sokat árult el a szerepéről, a Batman v. Superman Alfredjáról, Bruce Wayne jobb kezéről. „Nem egy hatalmas szerep. Ő másmilyen Alfred, mint akiket eddig láthattunk. Zack Snydernek nagyon tiszta elképzelése volt arról, hogy mit akar. Alfred talán több dologban vesz részt aktívan, mint egy komornyik.”

Irons számára az olyan nagyszabású produkciók, mint például a Batman „nem sokban különböznek a Die Hardtól”. A színész az 1995-ös Die Hard – Az élet mindig drágában alakította a negatív főszereplőt. Még a Sárkányok harca is csak a „büdös nagy összegű gázsiért” érte meg, viccelődött Irons.

A Lolita sztárja a fiatalokról is kifejtette a véleményét. „Úgy vélem, manapság nehezebb a fiatal színészeknek egy erős, stabil személyiséget kialakítaniuk. Különösen a fiúknak. A lányoknak valamivel könnyebb a dolguk, ők fiatalok, csinosak, könnyebben megkapják az esélyt. A fiatalok piaca hatalmas, jóval nagyobb, mint mikor én kezdtem. A fiatalok igényeit ki kell elégíteni, és ehhez fiatal színészekre van szükség. Ezzel együtt a hanyatlási arány is igen magas.”

Irons Robert Pattinsont, Ben Wishaw-t és Eddie Redmayne-t hozta fel példaként, mint olyan fiatal színészeket, akik sokszínű karriert építenek fel. Redmayne Stephen Hawking-alakítását külön kiemelte A mindenség elméletében, amely a marrakech-i fesztivál nyitófilmje volt. „Nagyjából négyszer sírtam a film alatt.” – tette hozzá Irons.

(fotó: jeremyirons.net, forrás: hollywoodreporter.com)