Jump to content

Hörcher Gábor díjat nyert Amszterdamban

2014. 11. 29. 15:52

Az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (IDFA) Hörcher Gábor Drifter című alkotása elnyerte a legjobb elsőfilmes díjat. A rendező pénteken este személyesen vette át az elismerést.

Az IDFA elsőfilmes versenyébe idén 15 alkotás kapott meghívást. A díjakról öttagú nemzetközi szakmai zsűri döntött és indoklásában kiemelte a Drifter című film gyönyörű képi világát és kifinomult vágását is.

Hörcher Gábor 72 perces filmje egy Bakony-vidéki sváb-roma-magyar gyökerű fiatal fiúról szól, aki elhatározza, hogy rally-versenyző lesz. A korábban Roma Rally munkacímen futó film aktuális kérdéseket vet fel a periférián élő vidéki fiatal generáció társadalmi beilleszkedésének lehetőségeiről és sajátos módon mutatja be helyzetüket.

A dokumentumfilm forgatása közel négy évig tartott, a filmtervet korábban már több nemzetközi szakmai fórumon díjazták, többek között Szarajevóban és Lipcsében is.

A Drifter a KraatsFilm és a német Weydemann Bros. koprodukciójában készült. Producere Iványi Marcell, kreatív producere Pálos György. A filmet Becsey Kristóf és a rendező Hörcher Gábor fényképezte. Az alkotók az amszterdami bemutatón a Filmalap támogatásával vettek részt.

(fotó: versfesztival.hu, forrás: MTI)