Jump to content

Hajdú Eszter és Gerő Marcell nyerte a Verzió díjait

2014. 11. 17. 14:07

A közönség szavazatai alapján Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című filmje nyerte el az ezerdolláros Verzió-díjat, a diák-zsűri által odaítélt 100 ezer forintos különdíjjal pedig Gerő Marcell Káin gyermekei című alkotását jutalmazták Budapesten a 11. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál vasárnapi zárónapján.

Hajdú Eszter az Ítélet Magyarországon című dokumentumfilm rendezője 167 napon át, lépésről lépésre követte végig a 2008-2009-ben elkövetett romagyilkosságok vádlottjainak tárgyalásait, amelyeket mikroszkopikus részletességgel mutat be a 107 perces filmben.

Gerő Marcell Káin gyermekei című alkotása Balázs Béla Bebukottak című, fiatal korú bűnözőket bemutató és annak idején betiltott dokumentumfilmjét veszi alapul. A rendező mintegy 30 év elteltével felkereste az egykori szereplőket, hogy megtudja, mi lett azokból, akik kamaszkorukban embert ölte és a fiatalságukat a börtönben töltötték.

Seres Mariann, a fesztivál sajtófelelőse vasárnap este elmondta, hogy az idei fesztivál is nagy érdeklődés mellett zajlott. A seregszemle hat napja alatt 26 ország 62 alkotását láthatták a nézők. A nemzetközi panoráma szekció programjában 20 kreatív dokumentumfilm szerepelt, míg a magyar panoráma válogatásában 11 alkotást volt látható. A Diákverzió programjain öt kortárs dokumentumfilm közül válogathattak a szak- és középiskolások.

Az eseménysorozat Alain Ughetto Jasmin című filmjének vetítésével ért véget a Toldi moziban. A francia rendező gyurmabábot párosít Iránban készült szuper 8-as és archív felvételekkel, valamint élőszereplős jelenetekkel. A műfajötvözet egy személyes szerelmi történet, amely az iráni forradalom idején játszódik.

(fotó: archivum.magyarhirlap.hu, forrás: MTI)