Jump to content

Holnap kezdődik a 14. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál

2014. 11. 13. 11:22

Orosz Dénes Coming Out című rendezése, valamint Vácz Péter Nyuszi és Őz című animációs rövidfilmje nyitja meg pénteken a 14. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált. A megnyitó díszvendége lesz rajtuk kívül a Coming Out rendező-forgatókönyvírója és a főszereplő Csányi Sándor.

A november 20-ig tartó eseményen 12 egész estés filmet, valamint rövid- és dokumentumfilmeket is vetítenek. Novák Erik Fekete leves, Bodzsár Márk Isteni műszak, Herczeg Attila Megdönteni Hajnal Tímeát, Szász Attila A berni követ, Bernáth Zsolt Aura, Dyga Zsombor Couch Surf és Vitézy László Pillangó című alkotása is látható lesz a Laemmle's NoHo7 mozi műsorán.

A hazai gyártású alkotások mellett Magyarországhoz kapcsolódó külföldi filmeket is vetítenek, többek között Men Lareida magyar főszereplőkkel forgatott Viktória – A zürichi expressz című filmjét, valamint Pierre-Henri Salfati európai koprodukcióban készült, részben Magyarországon játszódó, Az utolsó ember című drámáját.

Jankovics Marcell 1982-ben készült, Fehérlófia című egész estés animációs filmje mellett a Kecskemétfilm legújabb alkotásai és Bucsi Réka – jelenleg az Oscar-jelölésért versenyző – animációs rövidfilmje, a Symphony No. 42 is szerepel a programban.

A dokumentumfilm-válogatásban többek között műsorra tűzik a Filmalap és az HBO Magyarország együttműködésében készült, Overdose – Vágta egy álomért és a Szerelempatak című egész estés alkotásokat. A fesztiválon Varga Ágota személyesen mutatja be A tartótiszt, Bodzsár Márk az Isteni műszak és Kocsis Tibor a Magyarok a Barcáért című filmjeiket.

A 14. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál életműdíját Peter Medak magyar származású rendező kapja, ezen alkalomból műsorra tűzik A felső tízezer című (The Ruling Class) 1972-ben készült filmszatírát.

A rendezvény idei programjával a magyar animáció 100 éves jubileumát ünnepli és a holokauszt 70. évfordulójának is emléket állít. A filmfesztivál a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával valósul meg.

(fotó: filmuniverzum.hu, forrás: MTI)