Jump to content

A Fehér Istennel kezdett a thesszaloniki filmfesztivál

2014. 11. 01. 14:01

Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjének vetítésével nyílt meg péntek este az 55. Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen 14 film verseng a legjobbnak járó Arany Alexander-Theo Angelopulosz-díjért.

Az idei cannes-i filmfesztivál Un certain regard programjának fődíját elnyerő, majd Magyarország által a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjra jelölt Fehér Isten mellett a magyar rendező Szép napok, Johanna, Delta és Szelíd teremtés – A Frankenstein terv című filmjeit is levetítik a november 9-éig tartó görögországi fesztiválon – derül ki a rendezvény honlapjáról (tiff.filmfestival.gr).

A mustra Tributes (Tisztelgés) szekciójában Roy Andersson svéd rendező több filmjét, köztük az idei velencei filmfesztivál Arany Oroszlán-díjat elhozó Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről (A Pigeon Sat On A Branch Reflecting On Existence) című munkáját is levetítik. Ugyanebben a szekcióban láthatja a közönség az amerikai Ramin Bahrani több filmjét, többek között az Arany Oroszlán-jelölt 99 Homes és a Mindenáron című alkotásokat.

A fesztivál díszvendége Hanna Schygulla német színésznő, akinek tíz filmjét is levetítik majd, november 7-én pedig életműdíjat vehet át az Olympion Színházban megrendezett gálaesten.

A világhírű görög filmrendező, Theodorosz Angelopulosz nevét is viselő Arany Alexander-díj mellett a filmek az Ezüst- és Bronz-Alexanderért versengenek, de az osztrák rendező és forgatókönyvíró, Götz Spielmann elnökölte nemzetközi zsűri külön díjazza a legjobb rendezőt, forgatókönyvírót, színészt és színésznőt is.

Thesszalonikiben a nemzetközi verseny mellett a görög és balkáni filmtermésről is áttekintést kaphatnak az érdeklődők, utóbbi keretében 13 filmjének bemutatásával tisztelegnek a szerb rendező, Zelimir Zilnik életműve előtt.

(fotó: kulturpart.hu, forrás: MTI)