Jump to content

Éljetek halottak fesztivál november 1-jén

2014. 10. 29. 12:51

Első alkalommal rendezik meg az Éljetek halottak elnevezésű fesztivált november 1-jén, szombaton a budapesti Szív Kamara Színházban.

Nagy Mihály, az Ébrenálmodók Rituális Színház vezetője, a fesztivál főszervezője elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt két alkalommal is tartottak már hasonló rendezvényt vidéken Terembura vigadalom címmel. A Pomázon tartott májusi rendezvények családoknak kínáltak szabadtéri programokat, az Éljetek halottak fesztiválon pedig inkább előadások hallhatók és színházi produkciókat mutatnak be.

Az általa vezetett Ébrenálmodók Rituális Színház 2005-ben jött létre baráti társaságon alapul. Mint felidézte, nagy hatást gyakorolt rájuk annak idején a Vágtázó Halottkémek rituális színháza. Darabjaik a régi korokról, mitológiákról, valamint mai korunk égető problémáiról szólnak. A színházi előadás vizuális elemekkel, mozgással tarkított, próza nincs benne. Céljuk, hogy a közönség ráeszméljen arra, hogy hogyan élünk mi, emberek.

Nagy Mihály hozzátette, hogy a „túloldal” inspirálja őket abban, hogy mikor készül el egy bizonyos darab, és miről szól. A színház eddig 10-15 darabot mutatott be, egy produkciót általában egy-két alkalommal játszanak el, de soha nem születik két ugyanolyan előadás.

Mint mondta, eddig különböző hagyományőrző fesztiválokon, spirituális rendezvényeken léptek fel, ez az első darab, amelyet a Szív Kamara Színházban játszanak. Olyan helyet kerestek, ahol színházi körülmények között is tudnak játszani, így találták meg a VI. kerületi Podmaniczky utca és a Szív utca sarkán lévő 60 férőhelyes kamaraszínházat.

A délutáni kapunyitás után Szathmári Botond, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanára A sokarcú halottkultusz című előadásával kezdődik a program. Ezt követően Grandpierre Attila csillagász, zenész és író, a Vágtázó Halottkémek (VHK) és a Vágtázó Csodaszarvas együttes frontembere A tetszhalottak lázadása című előadása hallható.

Az esti programok húszperces női szakrális tánccal kezdődnek: Ruba Szilvia Küszöb táncszertartását láthatja a közönség. Ezt követően Weixelbaum Laura előadóművész, a keleti húros hangszereken játszó Kobza Vajk és Major Balázs zenész mutatja be az erre az alkalomra készült Ishtar az alvilágban című zenés misztériumjátékát.

Az este záró programja az Ébrenálmodók Rituális Színház 47 perces előadása. Az Örökkévalóságokon át című produkciót ez alkalommal mutatják be Ruba Szilvia, Végh Judit és Nagy Mihály előadásában.

(fotó: grandpierre.hu, forrás: MTI)