Jump to content

Romantikus vígjátékkal nyílik meg az idei bécsi filmfesztivál

2014. 10. 08. 13:35

Az idei Viennale egy osztrák filmmel, Jessica Hausner száraz humorú romantikus vígjátékával, az Amour fou című alkotással veszi kezdetét október 23-án.

Hausnernek Berlinben, a romantika korában játszódó kosztümös filmje májusban a cannes-i filmfesztivál Un certain regard című versenyprogramjában mutatkozott be. A Viennale hagyományosan a nagy nemzetközi filmfesztiválok programjából válogatja össze műsorát, főként olyan alkotásokból, amelyek másként nem jutnának el az osztrák közönséghez.

Az Ausztria legjelentősebb filmes programjának tartott fesztivál vetítéseit Bécs belvárosának patinás filmszínházaiban tartják. Az esemény mintegy százezer érdeklődőt vonz évente.

A Viennale idén külön programmal tiszteleg Viggo Mortensen pályafutása előtt. Az amerikai színész féltucatnyi produkciójának vetítése mellett egy új filmjét is bemutatják: Lisandro Alonso Jauja című emigráns drámáját. A fesztivál az avantgárd filmművészet kibontakozását elősegítő 16 mm-es film szerepével is foglalkozik.

A retrospektív program ezúttal John Ford karrierjének legfontosabb filmjeit tárja a közönség elé. „Francois Truffaut egyszer azt írta, Ford azon művészek közé tartozott, akik sohasem mondták ki ’művészet’ szót és azon költők közé, akik sosem ejtették ki a ’költészet’ szót – idézte a Viennale honlapja, amely felsorolja Ford műsorra tűzött négytucatnyi alkotását is.

Az 52. alkalommal megrendezett filmfesztivál október 23. és november 6. között zajlik Bécsben. A mintegy 300 produkciót – játék- és dokumentumfilmeket egyaránt – felvonultató mustrát egy svéd film, Ruben Östlund Lavina című munkája zárja majd, amely Cannes-ban szintén az Un certain regard szekcióban mutatkozott be, díjat is elnyerve a zsűritől.

(fotó: news.at, forrás: MTI)