Jump to content

Domingo és Netrebko együtt lép színpadra Salzburgban

2014. 08. 09. 15:05

Plácido Domingo és Anna Netrebko együtt lép színpadra Verdi A trubadúr című operájának főszerepeiben a Salzburgi Ünnepi Játékokon szombaton. Domingo, aki 39 évvel ezelőtt debütált Salzburgban, az ünnepi játékokat nemes egyszerűséggel „a világ legfontosabb fesztiváljának” nevezte, ahol „Verdi operáinak hagyománya van”.

A hetek óta túlfoglalt premierről tartott sajtótájékoztatón Domingo az operán belüli színjátszás fontosságát hangsúlyozta. „A színpadon érezhetővé kell tennünk a drámát és ehhez az érzethez a színészi játék legalább annyira fontos, mint a zene és az ének minősége. Csak ha elfelejtjük a színpadon, hogy éneklünk, akkor játszhatunk jól.” - fogalmazott a 73 éves sztárénekes, aki Luna gróf alakját ölti magára a darabban.

Az operán belüli színjátszás fontosságáról merőben más véleményen volt a Leonorát alakító Anna Netrebko. „Az éneklés intenzitása nem teszi lehetővé, hogy egyidejűleg szabadon mozogjak.” - hangoztatta az orosz szoprán.

Daniele Gatti, aki a Bécsi Filharmonikusokat és a Bécsi Állami Operaház kórusát vezényli az előadáson, elmondta: az általában szokásos „húzások” nélkül, az eredeti verzióhoz közeli formában játsszák az operát az ünnepi játékok nagyszínházában (Grosses Festspielhaus). Az olasz karmester életében most vezényli először az operát.

A trubadúrt Alvis Hermanis új rendezésében láthatja a salzburgi publikum. A lett rendező múzeumi közegbe helyezte a darabot, figyelembe véve annak három rétegét: mint emlékeztetett, a zene a 19., a történet a 15. századból származik, az előadás pedig a 21. században zajlik.

(fotó: kulturpart.hu, forrás: szinhaz.hu)