Jump to content

Svejk a Szegedi Szabadtéri Játékokon

2014. 07. 23. 16:41

Új bemutatóval várja a nézőket a Szegedi Szabadtéri Játékok; a kisebbik játszóhelyen, Újszegeden mutatják be a fesztivál és a Szegedi Nemzeti Színház közös produkciójában a Jaroslav Hasek népszerű műve alapján készült Svejk, a derék elsőháborús katona című vígjátékot a hétvégén.

A Szabadtéri Játékok és a teátrum igazi felhőtlen kikapcsolódást, valódi családi szórakozást ígér: az ikonikus irodalmi karakterek, Hasek méltán népszerű alakjai csalnak mosolyt a nézők arcára.

A darabot Réz Ádám fordításának felhasználásával a teátrum főrendezője, Bodolay Géza állítja színre. A címszerepet Sorbán Csaba alakítja, társai pedig Szilágyi Annamária, Pataki Ferenc, Kárász Zénó és Gömöri Krisztián lesznek. Érdekesség, hogy Szilágyi Annamária nyolc különböző szerepet játszik az előadásban. Egyedüli nőként ő alakítja többek között a feleséget és a szeretőt, a parasztot és a grófnőt is. A darabot élő zenével, a K.u.K. Rezesbanda kíséretében játsszák.

A Svejket csaknem két évtizede láthatta utoljára a szegedi közönség, 1995-ben óriási sikert aratott. Az akkori szereplők között volt Jakab Tamás és Báhner Péter, akiket most Újszegeden, majd ősszel a Kisszínházban újra láthat a közönség a vígjátékban.

A fesztivál kisebbik játszóhelye – amelynek ezer személyes nézőtere nagyobb, mint a Vígszínházé vagy a Szegedi Nemzeti Színházé – hagyományosan a prózai előadások helyszíne. Idén a korábbi évek két bemutatója helyett három produkcióval várják ide a közönséget. A Svejk után a jövő héten, a kecskeméti Katona József Színház Ray Cooney Páratlan páros című bohózatával érkezik az újszegedi ligetbe. Augusztus elején pedig a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátékát láthatják a nézők. Bagó Bertalan – aki a Dóm téren 2010-ben az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerét, a Hair című musicalt rendezte – Rideg Sándor Indul a bakterház című komédiáját állítja színpadra.

(fotó: aeliita123.blogspot.com, forrás: MTI)