Jump to content

eSzínház Fesztivál

2021. 06. 08. 21:02

eSzínház Fesztivált tartanak szeptember 17. és 26. között, a nevezés már elindult a színházak és a társulatok számára.

Az elmúlt hónapokban online színházi közvetítések pótolták a kényszerpihenőre ítélt színházak előadásait. Bár a cukorpapír csörgése és a köhögőkórus elmaradt, a streamek hónapról hónapra jobb minőséggel, nagyobb kínálattal és izgalmas előadásokkal nyújtottak kielégítő alternatívát a színház szerelmeseinek.

Az alternatíva pedig egy idő után alapvetéssé vált. A streamek nézettségi adatai, a nézői visszajelzések és a szakma fogadtatása egyértelművé tette, hogy a karantén és a korlátozások elmúlásával nem kell minden, a járvány alatt született kényszermegoldástól könnyes búcsút venni. A stream kinyitotta a világot, amelyet a vírus bezárt, méghozzá olyan hatalmasra tárta a kapukat, hogy egy általános problémára is megoldást nyújtott: leküzdötte a geográfiai korlátokat.

Ha az élet visszaáll a normálisnak nevezett kerékvágásba, akkor is lesznek, akik nem tudnak egy előadásért több száz kilométert utazni, vagy a színházi nézőterek korlátozott létszáma miatt fizikailag nem férnének be egy-egy különlegesebb produkcióra. Nem szabad megfeledkezni azokról a vidéki iskolákról sem, amelyek nem engedhetik meg maguknak, hogy harminc emberre buszt béreljenek, és kifizessék egy egész osztály színházjegyköltségeit.

Bár a pandémia késztette a színházakat a stream bevezetésére, egy sokkal általánosabb igényt oldottak meg vele. 

A fesztivál a magyarországi és határon túli színházak és független társulatok számára jön létre. Célja, hogy megmutassa az elmúlt csonka évadok figyelemre érdemes előadásait, másrészt hogy a nézők és mecénások ezen keresztül is támogatni tudják a színházakat.

Az eSzínház működtetője, az Alapítvány a Magyar Színházakért hagyományt szeretne teremteni a virtuális térbe költöző eseménnyel. A fesztivál ideje alatt a nézők korlátlanul tudják megtekinteni az előadásokat, sőt szavazhatnak is az általuk legjobbnak gondolt produkcióra.

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)