Jump to content

6 új színházi darab, amit látni kell ősszel

2017. 08. 22. 09:49

Nagy örömünkre szeptembertől újra visszatér az élet a főváros kulturális színterére, és az őszi és téli hónapokban több izgalmas színházi bemutató is várható, amelyek már most felcsigázták a kíváncsiságunkat. Ha tehetjük, az alábbi premiereket semmiképp sem fogjuk kihagyni.

KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ – ASCHER TAMÁS HÁROMSZÉKEN

Rendező: Pintér Béla
Bemutató: 2017. december 

2016 legnagyobb port kavart előadása volt A bajnok, ami egy elhanyagolt politikusfeleség és egy olimpikonnő szerelmét mutatta be, és amelyben többen felismerni véltek bizonyos valós személyeket. A felhergelt Heti Válaszban ezután lejáratónak szánt cikk jelent meg azt a kérdést boncolgatva, hogy arról vajon miért nem születik előadás, hogy Máté Gábor igazgató „abortuszra kényszerítette feleségét”. Bár nem magas labdának szánták, Pintér Bélalecsapott az ötletre, és elhatározta, hogy a téma alapján ír egy drámát. Szerepel benne Máté Gábor, Ascher Tamás, Bezerédi Zoltán és Pintér Béla nevű karakter is.

RADNÓTI SZÍNHÁZ – ÁDÁM ALMÁI

Bemutató: 2017. október 21.
Rendező: Szikszai Rémusz 

Anders Thomas Jensen hitbuzgó papjáról és a javíthatatlan neonáciról szóló filmjét nem lehet nem szeretni, és bár a filmek színpadra állítása nem mindig sül el szerencsésen, ez esetben nagy reményeket fűzünk hozzá. Szikszai Rémusz rendezi ugyanis, aki az utóbbi években többször is bizonyított a  Vádli Alkalmi Színházi Társulással a Szkénében, és szintén a Radnótiban megrendezett A párnaember is nagy sikert aratott a kritikusok körében. A naiv és rendíthetetlenül optimista papot ráadásul László Zsolt alakítja, és a sok gonosz és intrikus karakter után végre egy végletesen jó szerepben tűnik fel.

ÁTRIUM FILMSZÍNHÁZ – A FÉLELEM MEGESZI A LELKET

Bemutató: október 14.
Rendező: Alföldi Róbert

Az Átrium vezetését májusban vette át a Kultúrbrigád, az évadot pedig egy Alföldi-rendezéssel nyitják. Bár szintén filmadaptációról van szó, témája miatt akaratlanul is felcsigázott minket a Rainer Werner Fassbinder klasszikusából készült mű az idős német takarítónő és a fiatal marokkói vendégmunkás szerelméről. A történet 1973-ban játszódik, Németországban már ekkor aktuálpolitikai kérdéssé vált a bevándorlás. Bár eltelt 44 év, a téma napjainkban talán csak fontosabbá vált. A hölgyet Hernádi Judit alakítja, akinek Alföldi irányításában kibontakozó drámai karakterére külön kíváncsiak vagyunk, és reméljük, ebben a darabban is lesz annyi bátorság és erő, mint az általunk is nagyra tartott Futótűzben.

NEMZETI SZÍNHÁZ – CSERESZNYÉSKERT

Bemutató: 2018. február
Rendező: Silviu Purcărete 

Csehov klasszikusát a világszerte ünnepelt Silviu Purcărete román rendező állítja színpadra, akinek formabontó stílusát az is megismerheti, aki az idei MITEM-en kihagyta nagyszabású Faustját. A darab a fesztivál egyik leginkább várt, legnagyobb volumenű előadása volt, ami a Nemzeti Színházban nem is fért el,  az Eiffel-csarnokban játszották (eredetileg is egy gyárépületben mutatták be). Purcărete jelentőségét az is példázza, hogy ő volt az első külföldi rendező, akit meghívtak rendezni a Royal Shakespeare Company-hoz. 

VÍGSZÍNHÁZ – HAMLET

Bemutató: szeptember 29. 
Rendező: Eszenyi Enikő
 

Egy újabb klasszikus, amit számtalan verzióban láttunk már feldolgozva mind színpadon, mind filmen, és a 2014-ben a Színikritikusok díját is elnyerő Örkény színházas változat jeleneteit Polgár Csabával a főszerepben még a mai napig fel tudjuk idézni. 

A darabot Forgách András újrafordította, Claudiust Hegedűs D. Géza, Hamletet pedig a fiatal magyar színészgeneráció egyik legtehetségesebb alkotója, ifj. Vidnyánszky Attila játssza majd. A színészválasztás mellett azért is izgat minket a darab, mert mocorog bennünk a kérdés: vajon lehet-e új látásmódot csempészni a darabba 2017-ben, egy széles nézői réteget kiszolgáló színházban, amelyik 122 éves fennállása óta még egyszer sem nyúlt Shakespeare legfontosabb művéhez?

ÖRKÉNY SZÍNHÁZ – ÁTVÁLTOZÁS

Rendező: Gáspár Ildikó
Bemutató: 2018. január 12. 

 „Amikor egy reggel Gregor Samsa nyugtalan álmából felébredt, szörnyű féreggé változva találta magát ágyában” – ezt a felütést nehezen lehet kitörölni irodalomtörténeti emlékeink közül, ugye? Így kezdődik Kafka hátborzongató műve, amelyben egy hihetetlen metamorfózis felforgatja az utazó ügynök és az általa eltartott családja életét. A fantasztikus tényt naturalisztikus köntösben kibontó történet általános társadalmi dilemmákat is felvet, például hogy meddig tart az ember szerethetősége, és hogy ezt az abszurd helyzetet hogyan oldják meg színpadon, önmagában ok a kíváncsiságra. Mivel a premiert a jövő évre csúszik, egyelőre nem ismert a szereposztás. Az Örkény Színház nézőterét egyébként felújítják, szeptembertől kényelmesebb ülésekből követhetjük nyomon az előadásokat. 

(Forrás: welovebudapest.com)