Jump to content

Opera- és balettbemutatók a Szegedi Nemzeti Színházban

2017. 01. 20. 10:01

Donizetti Don Pasquale című vígoperáját, Mozart Varázsfuvolájának gyermekváltozatát és a Szegedi Kortárs Balett Abszurdia című produkcióját mutatja be februárban a Szegedi Nemzeti Színház.

Sándor János rendező a teátrum műsoráról tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gregori hagyományok felé visszanyúlva állítja színpadra Donizetti Don Pasquale című vígoperáját. Olyan előadást láthat majd február 3-tól a közönség, amelybe a címszerepet többször is óriási sikerrel játszó, 2006-ban elhunyt Gregor József is szívesen beállna.

A rendező úgy fogalmazott, a darab önmagában, zene nélkül, színműként is megállná a helyét, így az operaénekesek nemcsak elénekelni, hanem eljátszani is igyekeznek majd a történetet. A címszerepet Altorjay Tamás és Cseh Antal, Ernestót Hanczár György és Horváth István, a cserfes fiatal özvegyasszonyt, Norinát Kónya Krisztina és Kovács Éva alakítja majd.

Február 17-én Abszurdia címmel egy képzelt országban zajló furcsa eseményekről szóló fantasy-mesét mutat be a Szegedi Kortárs Balett. Juronics Tamás rendező-koreográfus elárulta, a felnőtteknek könnyed játékos nyelven szóló mese Közép-Európában játszódik, kritikus és önkritikus hangon szól a bennünket körülvevő világról. A darab zenei motívumaiban szélsőséges eszközöket alkalmaznak majd: Frankie Látó szegedi dzsesszhegedűs improvizációi mellett hallhatók lesznek a Beatles-dalai is - tette hozzá.

Varászfuvola

Mozart Varázsfuvolájának Lackfi János gyermekek számára készített meseolvasatát Parázsfuvolácska címmel Toronykőy Attila rendezésében február 24-én mutatják be. A Budapesti Operaházban több évad óta sikerrel játszott adaptáció cselekményének helyszíne egy cirkusz. Az Éjkirálynője légtornászként, Sarastro varázslóként, Papageno pedig mint egy bohóc jelenik meg a manézsban.

Az előadás azzal is igyekszik közelebb hozni az operát a gyermekekhez, hogy a zenekar a színpadon, jól látható helyen, a játéktér fölött helyezkedik majd el. A darabban szinte kivétel nélkül szerepelnek azok az énekesek, akik sikert arattak az Alföldi Róbert rendezte, az Armel-fesztiválon bemutatott szegedi Varázsfuvola-produkcióban.

(Forrás: kulturmozaik.hu)