Jump to content

Férfiak, nők és férfiak címmel látható előadás az Ódry Színpadon

2016. 12. 10. 20:18

Férfiak, nők és férfiak címmel a szerelemről, a férfi-nő viszonyról szóló, humorral és öniróniával átszőtt darabot mutatnak be a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) végzős hallgatói Keszég László rendezésében szombaton az Ódry Színpad Padlás játszóhelyén.

Az előadást Máté Gábor és Dömötör András végzős színész osztályának tagjai hozták létre. A darabot az osztály egyik tagja, Olasz Renátó és alkotótársa, a IV. éves filmdramaturg szakos Horváth János Antal írta a hallgatók számára.

Az előadás témája, hogy mit gondolnak a mai fiatalok a szerelemről, miként látják a férfiak és a nők viszonyát, hogyan élik meg a szexualitást.

Enyedi Éva, az előadás dramaturgja az MTI-nek elmondta, hogy a témát alapvetően férfiszemszögből mutatják be, hiszen férfiak írták, és a játszók aránya is öt az egyhez a férfiak javára. "Az 1990-es években születettek szemszögéből, akik a szerelmet keresik, egy olyan világban, ahol nincsenek tabuk, de van szex és van pornó, bárhol, bármikor" - fogalmazott.

Mint mondta, az előadás kíméletlen, nyers, vulgáris, trágár és önironikus, provokatív szembenézés. Az egymást követő jelenetek nem állnak össze szorosan összefüggő történetté. A néző leginkább az első látásra naivnak tűnő színészhallgató lány kalandjait követi a magukat erősnek és lehengerlőnek mutató fiúkkal.

A munkát Arthur Schnitzler Körtánc című műve és az abból készült Kornis Mihály-darab, a Körmagyar inspirálta. Schnitzlernél öt férfi és öt női szerep van, erre a szimmetriára épül a darab, amelyet végül a jelenlegi felállással nem lehetett létrehozni, így a körülményekhez alkalmazkodva alakult ki az új szerkezet - mondta a dramaturg.

Hozzátette: a különböző korú és társadalmi helyzetű figurákat felvonultató, a szexualitáson keresztül hatalmi viszonyokat boncolgató panoráma helyett generációs problémák kerültek előtérbe, de a "polgárpukkasztó", provokatív attitűd megmaradt. Mai szlengben, a mai viszonyoknak megfelelően beszélnek a szexualitásról, férfi és nő viszonyáról. "Teljesen önálló, az eredeti, darabtól független mű született, amelyet egy húszas évei elején járó, szoros kapcsolatban álló, önmagával kíméletlenül őszinte közösség inspirált és hozott létre" - mondta Enyedi Éva.

 A dramaturg kiemelte: Horváth János Antal és Olasz Renátó, aki korábban is sikeresen dolgozott már együtt, nagyon ígéretes szerzőpáros, még számos kortárs dráma és önálló színházi előadás létrehozását ígérik.

A darab, amelyet 18 éven felülieknek ajánlanak, elsősorban fiataloknak, fiatalokról szól, de a szülők generációja is megjelenik. Csak alsó korhatár van, felső nincs - jegyezte meg Enyedi Éva.

A produkcióban - amely először december 10-én 22 óra 30 perckor látható - Olasz Renátó mellett Bodoky Márk, Figeczky Bence, Gyöngyösi Zoltán, Papp Endre és Waskovics Andrea játszik. Az előadás jelmezeit Sinkovics Judit tervezte, a zene Zságer-Varga Ákos munkája.

(A kép csak illusztráció.)

(Forrás: MTI)