Jump to content

„Ne egy bálványt kövessetek!”

2015. 03. 14. 18:25

Végre nálunk is bemutatkozik a Brian élete alapján készült Nem a Messiás című vígoratórium, melyben a szerző, a Monty Python tagja, Eric Idle is szerepel majd.

Május 31-én az Arénában mutatják be Eric Idle és John Du Prez művét egy 100 tagú kórus, valamint a Dohnányi Zenekar kíséretében Janza Kata, Homonnay Zsolt, Hajdu Steve, Galla Miklós, Heiter Melinda, Pintér Dömötör és nem utolsó sorban Eric Idle szereplésével.

Galla Miklós, aki narrátor lesz a produkcióban, a darab kapcsán tartott sajtótájékoztatón elárulta, hogy az 1979-ben készült Brian életét tartják a legjobb művüknek a Monty Python csoport tagjai, többek között azért, mert koherens, összefüggő történetet mesél el, és emellett még üzenete is van: ne egy bálványt kövessetek, hanem gondolkozzatok önállóan!

A film alapján készült vígoratórium londoni bemutatója 2009. október 23-án volt. Briant a hazai változatban Homonnay Zsolt alakítja majd.

A történet szerint Betlehemben – Jézus születésekor – egy másik csecsemő is világra jön a jászolhoz közeli tehénistállóban. Az éppen megérkező napkeleti bölcsek először tévedésből ennek az újszülöttnek hódolnak, ám hamar belátják tévedésüket. A felcseperedő gyermek élete ettől fogva egyetlen hatalmas tévedés…

A Nem a Messiás egy valóságos műfaji kavalkád, a Monty Python-alapító Eric Idle szerint egy baroque 'n' roll. A darab premierje 2007-ben volt a kanadai Luminato Művészeti Fesztiválon, majd két évvel később, Londoban a Monty Python 40. születésnapja alkalmából mutatták be, a BBC Szimfonikus Zenekarának és kórusának, valamint a Monty Python még élő tagjainak a közreműködésével. Legutoljára a New York-i Carnegie Hall közönsége tapsolhatott a műnek.

A hazai premier május 31-én lesz a Papp László Budapest Sportarénában, ahol színpadra lép majd Eric Idle is. A komikus-színész, a Nem a Messiás mellett, a Madách Színházban nagy sikerrel játszott – Tony Awards-ot is nyert – Spamalot musical társszerzője, most először jár majd Magyarországon.

A fővárosi premier után a darab országos turnéra indul: Debrecen, Veszprém, Pécs, Győr, Szeged és Sopron közönsége láthatja még a Szomor György rendezésében készülő a Nem a Messiás című előadást.

További érdekességeket talál Facebook oldalunkon.

(fotó: proeddy.org, forrás: szinhaz.hu)