Jump to content

Ismerik a miskolci Robin Hoodot?

2015. 02. 18. 16:09

Február 20-án lesz a Robin Hood című zenés játék ősbemutatója a Miskolci Nemzeti Színházban. A darab teljesen új, modern feldolgozásban meséli el a tolvajok fejedelmének történetét.

A sherwoodi erdő hősének klasszikus történetét, amelyen generációk nőttek fel, nem csak megzenésített formában, hanem a mai fiatalok nyelvén viszik színre. A miskolci Robin Hood zenéjét Nagy Nándor szerezte, a dalszövegeket Máthé Zsolt írta.

Deres Péter arra vállalkozott, hogy szinte újraírja Robin Hood történetét. „Ha ügyesen csináljuk, robbanhat az előadás.” – véli a dramaturg. Deres nem csak mai nyelvezetet használt a szövegkönyvben, hanem filmes utalásokat is belecsempészett.

Robin Hood mondáját világszerte számos módon feldolgozták, a 14. századtól kezdve, amikor az angol folklór részeként ismertté vált, egészen a napjainkig. Az évszázadok során született művek majdnem minden változatában a főhős megőrizte patetikus vonásait – megkérdőjelezhetetlenül ő volt a „jófiú” a történetben.

A Miskolci Nemzeti Színház előadásában az alkotók változtatnak ezen, Robin Hood „sokkal vásottabbá, akár ügyefogyottabb, erkölcsi gyengeségekkel is rendelkező emberré” válik, aki „nem tagadja meg a korát”.

Robin Hoodot Zoltán Áron egyetemi hallgató, Little Johnt Kálid Artúr alakítja. Tuck barát szerepében Molnár Sándor Tamás, Oroszlánszívű Richárdéban pedig Kincses Károly tűnik fel. Az előadást Szőcs Artúr rendezte.

További érdekességeket talál Facebook oldalunkon.

(fotó: mnsz.hu, forrás: szinhaz.hu)