Jump to content

MASZK színházi világnapi gála a Tháliában

2015. 02. 08. 11:07

A budapesti Thália Színház ad otthont idén a MASZK Országos Színészegyesület jótékonysági gálaestjének, amelyet a színházi világnap alkalmából rendeznek meg március 30-án.

Az 1999 óta minden évben megtartott gálaestnek a budapesti indulás óta már három vidéki város – Kecskemét, Veszprém és Szeged – színháza is helyet adott. Az idei gála különlegessége, hogy több kerek évforduló is okot ad az ünneplésre.

A MASZK Országos Színészegyesület megalakulásának 25. évfordulóját ünnepli és ebben az évben 150 éves a Színház- és Filmművészeti Egyetem, ahol Európában elsőként kezdődött meg szervezett keretek között a színészképzés.

A gálán a hagyományhoz híven szakmai díjakat adnak át: a Gobbi Hilda-életműdíjat, a Soós Imre- és a Vámos László-díjat, továbbá a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának elismerését, a Hevesi Sándor-díjat, valamint a Szabadtéri Színházak Szövetségének Amfiteátrum-díját.

A fellépők között lesz Barnák László, Béres Ilona, Dunai Tamás, Felföldi Anikó, Haumann Péter, Hirtling István, Jordán Tamás, Kulka János, Mácsai Pál, a Budapesti Operettszínház művészei és énekkara, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. Az est házigazdája Molnár Piroska és Szombathy Gyula, a műsorvezető Földes Eszter és Mesterházy Gyula lesz.

A gála bevételéből a rászoruló színészeket és az Ódry Árpád Művészotthont támogatja a MASZK. A gála valamennyi közreműködője ingyen, fellépti díj nélkül vállalja a szereplést.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. Az első színházi világnapra Jean Cocteau írt ünnepi köszöntőt.

További érdekességekért kérjük, keresse fel Facebook oldalunkat!

(fotó: budapest-foto.hu, forrás: MTI)