Jump to content

Tartuffe szerepét Nagy Zsolt játssza az Örkényben

2015. 01. 16. 18:34

Nagy Zsolt alakítja a főszerepet a Parti Nagy Lajos szabad fordításában álalakult Moliere-komédiában, melyet Bagossy László rendez az Örkény Színházban.

„Óvakodjatok a farizeusok kovászától, vagyis a képmutatástól. Nincs semmi elrejtve, ami nyilvánosságra ne kerülne, s titok, ami ki ne tudódna. Amit sötétben mondtok, világos nappal hallják majd, és amit a zárt falak közt fülbe súgtok, azt a háztetőkről fogják hirdetni.” (Lukács evangéliuma 12. 1.-3.) – olvasható a darab ajánlójában.

Orgont, a rögeszméinek élő családfőt képmutatásával, álszenteskedésével teljesen hatalmába keríti Tartuffe, aki befurakodik az előkelő házba, és ott feldúlja a családi békét saját romlott szenvedélye, pénzéhsége által. Orgon olyannyira magához akarja láncolni az idegent, hogy lányát is hozzáadná feleségül, kitagadja egyetlen fiát, sőt még azt a féltve őrzött, titkos kazettát is rábízza, ami saját és sok társa vesztét okozhatná.

„Parti Nagy nem újrafordította, hanem újraírta Moliére darabját. A cím éppen ezért Moliére: Tartuffe, írta Parti Nagy Lajos. A legradikálisabb formai változtatás: a szerző elhagyta a darab ötödik felvonását – a dramaturgia, a jelenetek egymásutánja változatlan maradt. A dráma barokk nyelvét átszűrte saját írói énjén, s a rostán fennmaradt szófordulatokat tovább facsarta és csavarta, kifordította, és új kontextusba helyezte – ebből (és saját nyelvéből) született az új Tartuffe mai és ódon, nyers és „cafrangos”, pofátlan és udvariaskodó szövege.” – írja a fordításról Halász Glória a Prae oldalán.

„A Tartuffe politikus darab, de réges-rég elfelejtettük volna, ha pusztán politikai célokból íródott volna, és ha a figurái nem lennének annyira összetettek. Sok mindenre ráismerhetünk a mostani problémáinkból, például arra is, ahogyan a politika belerondít az életünkbe.” – nyilatkozta Bagossy László, aki beszélt Nagy Zsolt főszerepéről is – „A képmutatás egy univerzális adottság. Talán Nagy Zsolt nem tartozik a sztereotip Tartuffe figurákhoz, de talán éppen az az érdekes benne, hogy az ő alkata egy kicsit más.”

Pogány Judit Orgon anyját, Pernelle-nét alakítja, Orgont magát pedig Znamenák István. Csuja Imre Cléante, Elmira nagybátyja szerepében tűnik majd fel. A bemutató ma este 19 órakor lesz.

További érdekességekért kérjük, keresse fel Facebook oldalunkat!

(fotó: fidelio.hu, forrás: szinhaz.hu)