Jump to content

Megnyílt a Néprajzi Múzeum minden eddiginél átfogóbb állandó kiállítása

2024. 10. 17. 10:14

A több mint 3000 négyzetméteres kiállítótérben nyolc tematikus egységben csaknem 3600 műtárggyal találkozhatnak a látogatók. A korábbi, Kossuth téri helyszínhez képest háromszor nagyobb alapterületű új Néprajzi Múzeum számos újdonsággal és a látogatói élményt fokozó szolgáltatásokkal várja a látogatókat.

A Néprajzi Múzeum Európa egyik kiemelkedő múzeuma, 2022-ben átadott új épületének köszönhetően pedig a világ egyik legkorszerűbb etnográfiai intézménye. Gyűjteményében 232 ezer néprajzi tárgy mellett egyedülálló fényképfelvételeket, kéziratokat, fotókat, népzenei és filmfelvételeket is őriz.

A magyar népi kultúra felbecsülhetetlen értékű tárgyi emlékein kívül itt található a térség legnagyobb, távoli kontinensek népeinek kultúráját reprezentáló etnográfiai anyaga, amely a 17. századtól napjainkig mutatja be a mindennapi élet, az emberi lét, a közösségi kapcsolatok különböző megnyilvánulási formáit. A múzeum új épülete lehetőséget ad arra, hogy ezt a páratlan, magyar és nemzetközi vonatkozású anyagát a most nyíló kiállításon a régi, Kossuth téri épülethez képest közel háromszor nagyobb területen mutassa be – írják a múzeum közleményében.

Az új gyűjteményi tárlat kilép a kiállítóterekből is, hatása az egész épületben tetten érhető: nem csak új színekkel és anyagokkal, újrarendezett grandiózus terekkel találkozhatnak majd látogatók, hanem új pihenőhelyek, multimédiás alkalmazások, szolgáltatások is várják őket.

A gyűjteményi kiállításról

A tárlat a múzeum történetének ötödik állandó kiállítása, igazi mérföldkő az intézmény életében, amely lehetővé teszi, hogy korszerűen és interaktívan, a 21. századi múzeum látogatók számára érthető és szórakoztató módon bemutassa az a tudást, tapasztalatot, gyűjteményt, amely az intézmény 150 éves történetes során létrejött. Az új gyűjteményi állandó kiállításában nemcsak a műtárgyak egyediek, hanem a tárlat koncepciója is.

Bár a múzeum munkatársai a világon számos etnográfiai és más tematikájú kiállítást tanulmányoztak, a pénteken nyíló kiállítás páratlan, alapvetően előkép nélküli, a magyar néprajzi muzeológia felkészültségét és kreativitását tükröző eredmény.

Magyarország a Néprajzi Múzeum új gyűjteményi állandó kiállításával olyan kulturális térrel gazdagodott, amely kultúráknak, generációknak, hagyományoknak olyan találkozóhelyet, fórumot teremt, amely hozzájárul egy elkötelezett és identitásában erős nemzet fejlődéséhez.

(Forrás: kulturmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)