Jump to content

Kiállítótermet hoztak létre az M2-es metró Deák téri állomásán

2024. 03. 20. 19:44

Szombattól fogadja a látogatókat az M2-es metró Deák Ferenc téri állomásán nyílt Metró Kiállítóterem: az eddig elzárt területen, az egykori diszpécserközpontban létrehozott különleges kiállítótér a budapesti metró relikviáit őrzi - közölte a BKV Zrt. kedden az MTI-vel.

Mint írták, a BKV új gyűjteménytára az M2-es metró Deák Ferenc téri állomásának peronjáról közelíthető meg. A kiállítóterem időszakosan és csoportosan, regisztráció után látogatható.

A Metró Kiállítóteremnek helyet adó térben működött 1970 és 2003 között az M2-es metróvonal diszpécserközpontja, ahonnan a forgalmat irányították. A fővárosi metrózás több mint fél évszázados története során rengeteg változáson ment át: a 2-es vonalat a 2000-es években újították fel, ami sok berendezés és eszköz lebontásával, lecserélésével járt. A régi tárgyak a használaton kívüli diszpécserközpontba kerültek, így jött létre a Metró Kiállítóterem - áll a közleményben.

A kiállításon eredeti metrós forma- és egyenruhákat, levágott vezetőfülkét, az első metróvezetők egyikének eredeti, cirill betűs jogosítványát, a cirill betűs feliratokkal ellátott vezetői pultot, a kezelőasztalokat és jó néhány múltidéző ereklyét láthat a nagyközönség, megismerve a metró működését és történetét.

A relikviák megőrzésével a BKV nemcsak az elődök munkája előtt tiszteleg, hanem egy különös világot tár azon generációk elé is, amelyek már az informatika világában nőnek fel, továbbá - olyan régi közlekedési társaságok utódjaként, mint például a BKVT, a Beszkárt vagy a FAÜ - fontos társadalmi feladatának tartja a fővárosi közösségi közlekedés tárgyi és szellemi emlékének megőrzését - emelték ki.

A társaság értékmentő tevékenységének köszönhetően jött létre 1975-ben a Millenniumi Földalatti Vasúti Múzeum, 1992-ben pedig a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum, valamint a BKV értékőrzésének eredménye a rendkívül népszerű, felújított villamosokból, buszokból és trolibuszokból álló nosztalgiaflotta is - tették hozzá a közleményben.

Az M2 metró peronszintjén lévő Metró Kiállítóterem - az egykori diszpécserközpont méreteiből adódóan - csak korlátozott létszámban tud látogatókat fogadni, ezért a tárlatvezetésekre előzetesen regisztrálni kell. A közlekedéstörténeti túrák időpontjáról a BKV webes felületein lehet tájékozódni. A márciusi és az áprilisi időpontok ingyenesek.

A Metró Kiállítóterem akadálymentesen - tehát babakocsival és kerekesszékkel - nem közelíthető meg. A kiállítás megtekintése 14 év felett ajánlott.

(Forrás: kulturmozaik.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)