Jump to content

Tudatosság, vibrálás és színkavalkád - Így találkozik a színház és a fenntartható gasztronómia Ónodi Eszter életében(x)

2024. 03. 12. 10:52

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most pedig ennek jegyében készít exkluzív menüt a MADHOUSE Bistroban Piszkor Norbert séffel. 

“Mindig is igyekeztem odafigyelni magamra és a környezetemre, rendszeresen sportolók, ha tehetem csak biciklivel közlekedem, igyekszem minőségi ételeket enni és a családomnak is ezt a gondolkodásmódot átadni. De igazából csak tavaly, amikor betöltöttem az ötvenet kezdtem el nagyon tudatosan figyelni a testemre, és változtatni az életmódomon is, hogy megnézzem, ez merre vezet. Akkor kezdtem el az időszakos böjtölést is, vagyis a napnak csak néhány órájában eszem. Amikor viszont ezt megtehetem, nagyon odafigyelek arra, hogy mit viszek be a szervezetembe - év eleje óta például csak glutén- és tejmentes ételeket eszem - meséli a színésznő.  Már egy ideje törekszem arra, hogy amikor főzök a lehető leginkább szezonális alapanyagokat használjak, ne fogyasszak feldolgozott élelmiszereket, igyekezzek közelíteni a zero waste működéshez. Ez a gondolkodásmód Piszkor Norbihoz is nagyon közel így, amikor felmerült a közös menü ötlete, egyértelmű volt, hogy a fenntartható, tudatos, szezonális, superfood irányba megyünk.”

Ónodi Eszter & Piszkor Norber / Kép forrása: Balkányi László

Az április 28-ig elérhető négyfogásos tételsor minden elemében Ónodi Eszter személyiségéből, ételekhez való hozzáállásából, kedvenceiből táplálkozik. Eszter azt vallja, hogy a színház és a gasztronómia között is van kapcsolat: közös pontjuk a kreativitás, mindkét területen fontos az improvizációs készség, és a harmónia. Ez jellemzi a színésznő működését is a konyhában és ez jelenik meg a menüben is. A főleg szezonális és fermentált zöldségeket felvonultató ételsor ízében és tálalásában is vibráló, színes és virágos, és különlegessége, hogy az egyes tételek folyamatosan változnak, egyre gazdagabbak lesznek, ahogy a szezonban egyre több friss alapanyag válik elérhetővé. A menü olyan izgalmas tételeket tartalmaz, mint a MADHOUSE csapatának saját misoja, amit szója helyett sárgaborsóból és tökmagból készítenek, a fehérbab püré marokkói citrommal, amiben egyszerre jelennek meg a sós és savas ízek, a laskagomba, mint főelem, amit bár sokan lenézik, egy sokszínűen elkészíthető, fenntartható, gyorsan növő alapanyag, vagy a séf egyik specialitása a sóskafagylalt. Mindez pedig natúrbor-sorral és friss gyümölcslevekkel kombinált kombuchával egészül ki. 

“Szerintem egy igazán izgalmas kollaboráció született, biztos vagyok benne, hogy sokan meglepődnek majd, akik megkóstolják. De ami ennél lényegesebb, hogy ezzel a menüvel is egy jó ügyet támogatunk. Az adományként befolyt összeg egy részét a KIKAPCS. Alapítvány kapja majd meg, akik kikapcsolódást és közösséget biztosítanak olyan családoknak, akik sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekeket nevelnek. A másik részből pedig a város egy részét tesszük majd virágosabbá” - meséli Ónodi Eszter, akinek az életében természetesen nemcsak a gasztronómia terén várhatók izgalmak. 

Katona József Színházban tavasszal tűnik majd fel egy új magyar színdarab, a Jóccakát egyik fontos szerepében. Május 23-án a társulattal és zenészekkel, énekesekkel kiegészülve a Budapest Park színpadán lesz látható a Csinibaba Táncdalfesztivál! koncertjén. De lesz saját koncertje az Ónodi Eszter and the Open Pub zenekarral, és különböző egyéb zenés produkciókban is látható lesz a tavasz folyamán. 

(Forrás: Szerkesztőség)