Jump to content

Első alkalommal adták át a tegnap.ma portál irodalmi díjait

2023. 12. 04. 15:14

Első alkalommal adták át a tegnap.ma portál irodalmi díjait a budapesti Kello Tankönyvcentrumban pénteken, az elismeréseket Zsille Gábor József Attila-díjas költő, író, műfordító és Nagy Erika felvidéki magyar író vehette át irodalomszervezői tevékenységért.

A két éve, Döme Barbara író és Király Farkas író, költő által alapított tegnap.ma irodalmi és kulturális portál díjazottjaira a Magyar Írószövetség és a határon túli írószervezetek tettek javaslatot. Az elismerést olyan írók és költők kaphatják, akiknek jelentős az irodalomszervező tevékenysége. A tervek szerint a díjat mindig karácsony előtt fogják átadni - tájékoztatta a szerkesztőség hétfőn az MTI-t.

"Elismerésre és főhajtásra méltó az a kezdeményezés, amit Döme Barbara és Király Farkas a tegnap.ma portállal csinál. Felismerték azt, hogy van egy hiátus ebben a szakmában, mégpedig az, hogy hosszú távon és szisztematikusan rögzítsék a kortárs magyar írókat, költőket, hangban, képben alkotásaikkal együtt" - idézi a közlemény Erős Kingát, a Magyar Írószövetség elnökét.

A tájékoztatás szerint a tegnap.ma portálon jelenleg mintegy kétszáz kisfilm érhető el, amelyeken kortárs írók, költők saját alkotásaikat adják elő. Az ingyenes irodalmi archívum hetente két videóval, hétfőn és csütörtökön bővül.
A szerzők között több Kossuth- és József Attila-díjas szerző megtalálható, de a fiatal alkotók is szerephez jutnak - olvasható az összegzésben.

Mint írják, a díj alapítóinak céljaként jelenik meg az is, hogy a fiatalokat a kisfilmeken keresztül rávezessék az irodalom, az olvasás szeretetére. A tegnap.ma portál oktatási segédanyagként is felhasználható.

A szerkesztőség az elmúlt két esztendőben bejárta a Kárpát-medencét, hogy minél több emberrel megismertessék a kortárs magyar irodalmat és ezáltal ápolhassák és életben tarthassák a magyar nyelvet - olvasható a közleményben.

A tegnap.ma támogatói a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ), valamint partnerei a Magyar Írószövetség, a Magyar Pen Club, a Parnasszus folyóirat, az Irodalmi Jelen irodalmi portál és az Országút folyóirat.

(Forrás: kulturmozaik.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)