Jump to content

Egy ukrán múzeumból mentett alkotásokat állít ki a párizsi Louvre

2023. 06. 15. 12:41

Egy kijevi múzeumból megmentett 16 műalkotást – közöttük nagyértékű bizánci ikonokat – állítanak ki a Louvre-ban, hogy megvédjék őket az ukrajnai háborútól – közölte a világhírű párizsi múzeum igazgatója.

„A többi nagy múzeumhoz hasonlóan mi is azon gondolkodunk, miként tudnánk segíteni ukrán kollégáinknak. Az ősszel a konfliktus kiszélesedése miatt döntöttünk erről a mentőakcióról” – mondta Laurence des Cars, megerősítve a Le Monde című francia napilap értesülését.

A műalkotások között, amelyeknek a kimenekítését a világ legnagyobb múzeuma szervezte meg, szerepel öt bizánci szentkép a Bohdan és Varvara Hanenkóról elnevezett kijevi nemzeti szépművészeti múzeumból, a művek június 14. és november 6. között tekinthetők meg a Louvre-ban – fejtette ki.

Az ukrán múzeum gyűjteményének emblematikus és legsérülékenyebbnek tartott további 11 műalkotását, amelyet a Louvre restaurálási részlegével való együttműködés jegyében választottak ki, a francia múzeum közleménye szerint egyelőre raktárban helyezték el.

Októberben, miután az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 240 ukrajnai kulturális intézményt nyilvánított a háború károsultjának, des Cars asszony találkozott egy ukrán múzeumi küldöttséggel. A delegáció tagja volt a Hanenko múzeum igazgatója is. Az ukrán kulturális minisztérium listáján akkor már 468 megrongálódott vagy lerombolt létesítmény szerepelt, közöttük harmincöt múzeum.

Október elején rakéta csapódott be a Hanenko múzeum közelében, kitörtek az épület ablakai. A nagy képek kivételével a műalkotások többségét elhelyezték a raktárakban, ahol viszont ki voltak téve a hőmérséklet-ingadozásnak, az áramszüneteknek, ami aggasztotta a kollégáinkat

– mondta a Louvre igazgatója.

A tizenhat kiválasztott mű kimentéséről, amit a konfliktusövezetekben rekedt nemzeti örökségek megmentésére létrejött nemzetközi szövetség (ALIPH) támogatott pénzügyileg, hivatalosan Rima Abdul Malak francia kulturális miniszter februári ukrajnai látogatásán állapodtak meg, és a műalkotásokat május végén kísérték Franciaországba Lengyelországon és Németországon keresztül.

Az Aux origines de l’image sacrée című bizánciikon-kiállítás 2027-ben az újonnan megalakuló Bizánci és Keleti Keresztény Művészeti Igazgatóság megnyitásának az előfutára is lesz egyúttal a Louvre-ban.

A kiemelt kép illusztráció.

(Forrás: kulturmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)