Jump to content

Átadták az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat

2023. 06. 12. 12:35

Átadták az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat pénteken este a kolozsvári magyar színházban, az elismerésben Visky András író, drámaíró, dramaturg, Oláh Gyárfás szobrászművész, divattervező és Imre Éva színművész részesült.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 11. alkalommal adta át díjait irodalom, képzőművészet és előadóművészet kategóriában a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke beszédében rámutatott: az erdélyi lét alapeleme és állandó kihívása a folyamatos megújulás. „Muszáj rugalmasnak lennünk, hisz olyan országban élünk, ahol semmi sem állandó, csak a folyamatos bizonytalanság” – fogalmazott. Hozzátette, ilyenkor még nagyobb szüksége van a közösségnek arra, hogy számba vegye értékeit, és ezért van szükség a kortárs művészekre, akik új értékekkel gazdagítják.

„A kortárs művész érzelmi és gondolati gátakat tör át, társadalmi tabukat dönt le és ezzel mozdít minket előre. Folyamatosan állít a látószögünkön, elfogadóbbá, befogadóbbakká válunk műveik által” – mondta az RMDSZ ügyvezető alelnöke. Hozzátette, hogy általuk gazdagabb lesz a közösség, gyarapítják szellemi és lelki kincstárunkat.

„Köszöntjük őket és köszönjük nekik az alkotás bátorságát, a bátorság üzenetét, az üzenet teljességét és mélységét” – üzente a díjazottakra utalva Brendus Réka, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetője.

Marcutiu-Rácz Dóra Visky András irodalmi munkásságáról írt laudációját Tötszegi Zsuzsa színművész olvasta fel.

„Nem tudok olyan kortárs erdélyi regényről, amely az utóbbi néhány évben egyszerre ennyi olvasót szólított volna meg ilyen rövid idő alatt”

– írta az író tavaly megjelent Kitelepítés című, önéletrajzi ihletésű regényére utalva. Rámutatott, Erdélyben, Magyarországon, Vajdaságban vagy Felvidéken mindenki hallott Visky művéről, és szilárd romániai történelmi vonatkozásai ellenére mindenhol másképp és mégis hasonlóan olvassák.

„Úgy beszél az erdélyi történelem legborúsabb eseményeiről, hogy nem hagy minket magunkra a sötéttel”

– írta a méltató.

Oláh Gyárfás szobrászművészt, divattervezőt méltató Szabó Tekla közölte: a nemzetközi hírneve ellenére szülőfalujában, Újtusnádon élő művész számára egyaránt fontos a divattervezés, a lakberendezés vagy a szobrászat.

„Közös jegyeik a pontos kidolgozás, az átértelmezett hagyományőrzés és a minimalizmus”

– mondta, hozzátéve, hogy a művész ruhatervezőként is ugyanúgy figyel a formákra, részletekre, mint szobrászként.

Imre Évát méltató Bartha Katalin Ágnes szerint a kolozsvári színművésznek rengeteg „színe és hangja van”.

„Magától értetődően könnyed, észbontóan vonzó, kortársian személyes, éterien elérhetetlen és félelmetesen, erősen szilárd tud lenni!” – sorolta. Számos más szerepe mellett külön kiemeltre a színésznőnek az Ifjú barbárok című előadásban a visszahúzódó zongoraművész-zseni, Barbár B. szerepében nyújtott alakítását, mely szerinte jól mutatja bámulatos átalakulási képességeit.

A díjátadó ünnepséget Bogdán Zsolt kolozsvári színművész és a Kaláka együttes Kányádi-estje követte.

(Forrás: kulturmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)