Jump to content

Június közepén rendezik meg a 6. Művészetpedagógiai Konferenciát

2023. 05. 18. 10:25

Idén június 14. és június 16. között rendezik meg Művészettel nevelés, művészetre nevelés címmel a 6. Művészetpedagógiai Konferenciát - tájékoztatta a Magyar Képzőművészeti Egyetem szerdán az MTI-t.

A konferencia - amelybe először kapcsolódik be főszervezőként a Magyar Képzőművészeti Egyetem - június 14-én az egyetemen veszi kezdetét, ahol a nagyszabású megnyitón adják át az MKE által frissen alapított Szabados Árpád senior művészetpedagógiai díjat.

Mint felidézték, Szabados Árpád nemcsak jelentős életművel rendelkező művész, de kiemelkedő művészetpedagógus is volt. Szabados rektorsága alatt lett a Képzőművészeti Főiskolából Képzőművészeti Egyetem, többek között ő alapította és vezette a kultikus Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti, azaz GYÍK Műhelyt, valamint az ő nevéhez köthető az egykori MTV-n futó legendás Hétszínvilág című képzőművészeti gyermekműsor is.

A nyitónapon az MKE alkotói workshopokkal, művészeti bemutatókkal, kiállításokkal, épület- és műhelybejárásokkal várja a konferencia résztvevőit.

A programsorozat június 15-én és 16-án a Vigadóban tudományos plenáris- és szekcióelőadásokkal folytatódik, amelyeken mintegy száz hazai és külföldi szakember osztja meg eredményeit, tapasztalatait - áll a közleményben.
Simon Tünde, a 6. Művészetpedagógiai Konferencia elnöke, a MKE Tanárképző tanszékének docense a közleményben kiemelte, hogy az idei konferencián az előadásokon a művészettel nevelés és a művészetre nevelés kimagasló szakemberei a művészetpedagógiai kutatások mellett bemutatják a művészet és a társadalom kölcsönhatásainak lehetséges hazai és külföldi reflexióit is.

A 6. Művészetpedagógiai Konferencia a művészettel és művészetre nevelés kimagasló nemzetközi ünnepe, amelyre több száz, friss szakmai inspirációra vágyó művész, pedagógus és kutató érkezik a világ különböző pontjairól, egyben lehetőséget teremt a művészettel nevelés, tanítás és gyógyítás legfrissebb hazai és nemzetközi oktatási programjainak, kutatási eredményeinek bemutatására, megismerésére.

A konferencia főbb témakörei között lesz a képességfejlesztő, tehetséggondozó programok hatása, a természettudomány és technika a művészetpedagógiában, szó lesz a művészetterápiás programokról, a társadalmi problémákra adható művészetpedagógiai válaszokról, valamint a gyermek és ifjúsági kultúra területén végzett új kutatásokról.

Mint a közleményben hangsúlyozták, a rendezvénysorozat egy példa nélküli együttműködés keretében valósul meg, résztvevői a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem karai: a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, a Bölcsészettudományi Kar, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar, és a Tanító- és Óvóképző Kar.

A konferenciáról bővebb információk a http://mpk.elte.hu/, valamint a www.mke.hu internetes oldalon találhatók.

(Forrás: kulturmozaik.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)