Jump to content

30 éve a zene szolgálatában (X)

2022. 07. 25. 06:30

A budai várban világsztárokkal lép fel a világhírű Leslie Mandoki. Augusztus 19-én ingyenes koncert lesz.
Al di Meola és Mike Stern is a magyar zenésszel lép fel.

30 éves jubileumi  koncertet ad Budapesten az impozáns budai várban, a Szentháromság téren, a Grammy-díjas tagok sorát felvonultató Mandoki Soulmates. 2022. augusztus 19-én 19:00 órától a koncertre látogatók találkozhatnak a világhírű magyar zenész-producer Leslie Mandokival és olyan világsztárokkal, mint Al di Meola, Mike Stern, Richard Bona, Cory Henry, Nick van Eede, Randy Brecker, Till Brönner, Tony Carey. Ez már önmagában is lenyűgöző felállás; a zenekart a fiatal felfedezett Max Merseny, valamint az indiai szitárvirtuóz Deobrat Mishra és az olasz jazz harmonikás Fausto Beccalossi színesíti.

Idén 30 éves jubileumot ünnepel a zenekar. A mai napig pesti srácnak vallja magát, 1975 óta Németországban és Kaliforniában élő világhírű zenész és zenei producer Leslie Mandoki 22 évesen – két művésztársával, Csupó Gáborral és Szűcs Lászlóval – döntött a disszidálás mellett. A szerteágazó, több évtizedes sikeres zenei munkássággal rendelkező Leslie Mandoki egyaránt volt Angela Merkel német kancellár kampányának zenei igazgatója, Disney-filmek, német és amerikai tévéfilmek zeneszerzője, és egyebek mellett szűkebb pátriájának, Bajorország büszkeségeinek: a Bayern Münchennek és a Volkswagen-Audi-Porsche konszernnek is zenei vezetője és tanácsadója.

Sosem hajszolta a sikert

Pályafutása során olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Lionel Richie, Jennifer Rush, Chaka Khan, Joshua Kadison, vagy Phil Collins. 30 éve alapította világsztárokkal teli formációját, a Mandoki Soulmates-t. A kezdetektől a mai napig tagja Randy Brecker, Ian Anderson (Jethro Tull), Al Di Meola, Mike Stern, Chris Thompson (Manfred Mann’s Earth Band), David Clayton-Thomas (Blood Sweat & Tears), Bill Evans (Miles Davis Band), Bobby Kimball (Toto), Peter Maffay, Nick van Eede (Cutting Crew), Jesse Sibenberg (Supertramp) és John Helliwell (Supertramp). A legújabb lemezen a fiatalabb zenész nemzedékből - többek között - Till Brönnernek, Cory Henrynek, Richard Bonanak, valamint Leslie Mandoki lányának, Júliának a játéka is hallható.

Leslie Mandoki saját bevallása szerint sohasem hajszolta a sikert, mindig csak jót szeretett volna alkotni, élményt adni a közönségnek és közösen élvezni a muzsikát.

„A közös emberi, erkölcsi és művészi értékrenden, a közönséggel szembeni tiszteletteljes alázaton alapul a csapat. 30 évvel ezelőtt megállapodtunk abban, hogy kizárólag közvetlenül egymással kommunikálunk, a menedzsereket, koncert szervezőket, lemezcégeket és az ügyvédeket kivesszük az egyenletből. Ilyen kiválóan kizárólag így lehet összehozni és együtt tartani ezt a világsztárokból álló csapatot” – mondta a jubileumi koncertre készülő zenész, akinek a magyarság és a magyarországi életérzés a mai napig nagyon fontos.

Több mint 35 Grammy és 350 millió eladott hanghordozó

Soulmates zenésztársak eddig összesen több mint 35 Grammy-díjat nyertek el, az eladott hanghordozók száma pedig meghaladja a 350 milliót, ami a világsztároknak köszönhetően is egyedülálló: a legendás együttesek frontemberei és zenekarvezetői nem egyszerűen egy zenekart alkotnak, hanem értékközösséget is, amelynek figyelemfelhívó szándéka van.

Leslie Mandoki a saját zenéje mellett a lemez producerként is aktívan alkot. Stúdiójában, amely Európa legnagyobb zenei komplexuma, olyan sztárok lemezeit gondozta művészileg mint például Chaka Khan, Phil Collins, Lionel Richie, Jennifer Rush. Leslie 40 éve alapította világhírű lemezstúdiót, ami idén plusz jubileumi ünneplésre ad okot.

Ingyenes történelmi és jubileumi koncert a várban

Tavaly egy világszínvonalú lemezbemutató koncertre is sor került, szeptember 24-én - az egész világon -, melyen a Hungarian Pictures/Utopia for realists című vizuális albumot mutatták be, hatalmas sikerrel. Nem véletlen az sem, hogy számtalan arany és platina albumai mellett megannyi nemzetközi kitüntetésre is szert tett. Magyarországon 2012. májusában a Magyar Köztársasági Érdemrenddel tüntették ki, egy évvel később Fonogram-életműdíjat kapott.

Az augusztus 19-ei, jubileumi koncerten a nemzetközi sztárok mellett a közönség hazai kedvenceket is élvezhet a színpadon. Szakcsi Lakatos Béla, akire Mandoki a mai napig apai tanáraként tekint és aki a zseniális tehetségű Julia lányát is felkarolta, szintén közreműködik majd.

Az augusztus 19-én a budai Várban, a Szentháromság téren 19 órakor kezdődő  koncert a Szent István Napi ünnepségsorozat részeként ingyenesen látogatható lesz a nagyközönség számára.

„ONE OF THE BEST BANDS IN THE WORLD”- GREG LAKE
- mondta az Emerson, Lake & Palmer világhírű zenésze

(Forrás: Szerkesztőség)