Jump to content

“Nagyágyúk éve” közeleg a megújult Budapest Parkban, ahol a nagyszínpad hangtechnikáját is felturbózták

2022. 04. 20. 11:00

Ma délelőtt a hivatalos, csütörtökön kezdődő nyitóhétvége előtt bejárhattuk a Budapest Parkot, nekem meg az jutott eszembe, hogy "sosem voltam még itt ilyen korán, ilyen józanul". De mindenképp megérte!

Egyelőre még kopácsolás és munkálatok zaja tölti be az egykori Közvágóhídtól nem messze elterülő Budapest Parkot, de ez nem sokáig lesz így. Napokon belül újra birtokba veheti a zenekedvelő közönség a főváros legnagyobb szabadtéri szórakozóhelyét, és a komplexum szlogenjének eleget téve ismét kint hagyhatják a valóságot – rájuk is fog férni. Addig is a sajtó munkatársai leshettek be először a kulisszák mögé, a rendezvényen a Park vezetői mellett néhány, a helyet jól ismerő előadó – Tarján Zsófia (Honeybeast), Dzsúdló, Kéri András “Columbo” (Irie Maffia, Brains), Felcser Máté (Punnany Massif) és a Margaret Island két tagja (Lábas Viki és Füstös Bálint) – is részt vett.

Legutoljára három éve, 2019 áprilisában tudtunk a tervezett időpontban kinyitni” – kezdte Pálffy András, a Park alapító-vezérigazgatója, majd hozzátette, hogy gyakorlatilag a túlélésért küzdöttek az elmúlt időszakban, és végre most folytatni tudják azokat a fejlesztéseket, amiket a koronavírus járvány előtt terveztek megvalósítani. “A szezont házon belül a nagyágyúk évének szoktuk becézni, mert gyakorlatilag három évnyi nemzetközi előadó fog idén fellépni“. 2022-ben 91 programnap lesz a Budapest Parkban, érkezik majd többek között a 5 Seconds of Summer, a Pet Shop Boys, Billy Idol, a Three Days Grace, Billy Talent, a Black Veil Brides, Gary Clark Jr, a Gogol Bordello, a My Chemical Romance, a Rise Against és Scooter is. A hazai fellépők tekintetében is impozáns a lista, főleg azért, mert nem egy zenekar ünnepel majd jubileumot parkos színpadon – ilyen lesz Krúbi (5), az Elefánt és a Blahalousiana (10), a Budapest Bár (15), az Anti Fitness Club (20), a Parno Graszt (30) és a Kalapács (60) is. Lemezmegjelenési koncertje lesz a Punnany Massifnak, lemezbemutatója pedig a Carson Comának és az Esti Kornélnak, lesz táncház és Lidocain Night is, visszatérnek a gyerekek számára rendezett Pöttömkertek, és helyet kap ismét CAPA kiállítás, gardróbvásár és jó pár minifesztivál.

Rimóczi Imre művészeti és üzemeltetési igazgató a technikai hátteret mutatta be, kiemelte a nagyszínpad hangrendszerének megújulását, mint mondta, sokat dolgoztak azon, hogy megfelelő legyen a hang belülről és kintről a zajterhelés szempontjából is. “Vadonatúj oldaláról fogjátok megismerni a Budapest Parkot, ahol nem lesz kompromisszum többé a hangminőségben.”

A tíz évvel ezelőtti, nyitáskori állapothoz képest most sokkal közelebb vannak a lakóházak a Parkhoz, erre reagálniuk kellett, de “az nem volt megoldás, hogy a hangerőt csökkentsük, hiszen akkor bent lesz élvezhetetlen a koncert“. Ezért kicserélték a teljes hangrendszert (“kábé húsz évet léptünk előre az időben, nemcsak a legjobb hangzást adják befelé, de kifelé a legkisebb zajszennyezést okozzák“), és két, speciális anyaggal borított, 30-30 darab lámpával ellátott konténerfal épült a nagyszínpad két oldalára. Vizuálisan is megújult a színpad, álló ledfalak keretezik jobbról és balról – az egyikben egy komplett kamerastúdió kapott helyet – és amelyekkel a közelképeket is láthatja majd a koncertközönség, miközben a zenekar mögött megy a saját vizuálja. A tánctér közepén lévő keverőállás is átalakult, körben átlátszó fedést kapott, fent pedig ezüstszínű fényvisszaverő réteget és egy füstgépet. “Ez az űrhajó lesz az este központja, amikor a színpadi produkcióból bulivá alakulunk át.” – mondta Imre.

A Park tehát hivatalosan április 21-én nyit, de a nulladik napon egy Random Trip segélykoncert lesz, melynek teljes jegybevételét az Ukrajnából érkező civil károsultak megsegítésén dolgozó alapítványok kapják, pontosabban a Budapest Bike Maffia, a Vöröskereszt, az UNICEF és a Migration Aid. A hivatalos nyitóhétvégén Dzsúdlóval, 30Y-nal és Honeybeasttel ünnepel majd a Budapest Park és közönsége.

Az idei összes programról persze nem tudtunk beszámolni, pontos infókért olvassátok a budapestpark.hu weboldalt.

(Forrás: Szerkesztőség)