Jump to content

Eladó egy Da Vinci-rajz

2021. 05. 09. 08:18

Árverésre bocsátják júliusban Londonban Leonardo da Vinci medvefejet ábrázoló rajzát, amelynek leütési ára új rekordot felállítva elérheti a 12 millió fontot (azaz mintegy 4,9 milliárd forintot) – számolt be az MTI.

 

A Christie’s szombati közleménye szerint a mindössze hét centiméteres, ezüstpont-technikával pink-bézs papírra készült rajz egyike annak a kevesebb mint nyolc fennmaradt Leonardo-rajznak, amely még magánkézben van a Brit Királyi Gyűjteményen és a chatsworthi Devonshire Gyűjteményeken kívül.

A Medvefej lesz az Exceptional Sale nevű, július 8-ai londoni árverés fénypontja 8 és 12 millió font közé becsült leütési árral – közölte az aukciósház, amely szerint ezzel megdőlhet a korábbi rekord. A reneszánsz mester Ló és lovas című rajzát 2001-ben valamivel több mint 8 millió fontért (mai árfolyamon 3,3 milliárd forintért) adták el.

Minden okunk megvan azt hinni, hogy új rekord születik a Medvefejjel, Leonardo egyik utolsó olyan rajzával, amelynek még lehet számolni a piacra kerülésével – közölte Stijn Alsteens, a Christie’s illetékes vezetője.

A rajz tulajdonosait Thomas Lawrence brit festőig lehet visszakövetni. Lawrence 1830. évi halála után a Medvefej a festő kereskedőjéhez, Samuel Woodburnhöz került, aki 1860-ban eladta a Christie’snek 2,50 fontért. Jelenlegi tulajdonosa 2008 óta birtokolja.

A rajzot szombattól New Yorkban, a hónap vége felé Hongkongban, júniusban pedig Londonban állítja ki az eladással megbízott aukciósház.

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)