Jump to content

Louvre a szobádban

2021. 03. 29. 11:22

A karanténidőszakban valószínűleg egyre többen hiányolják a múzeumok látogatásának lehetőségét is, ezt azonban most igyekszik orvosolni a párizsi Louvre: bejelentésük szerint online elérhetővé teszik a világhírű múzeum teljes, mintegy 480 ezer darabot számláló gyűjteményét – vette észre a CNN.

 

A felhívás szerint ráadásul mindez ingyenes, az egyiptomi antikvitásoktól kezdve a reneszánsz szobrokon át az iszlám művészetekig. Ma a Louvre leporolja kincseit, még a legkevésbé ismerteket is. Most először bárki hozzáférhet a teljes műgyűjteményhez számítógépről vagy okostelefonról, teljesen ingyenesen  – jelentette be Jean-Luc Martinez, a múzeum elnöke és igazgatója. Hozzátette: A Louvre lenyűgöző kulturális öröksége már csak egy kattintásnyira van.

Az igazgató azt reméli, hogy a tartalom digitalizálása arra fogja ösztönözni az embereket, hogy amint lehetséges, élőben is megszemléljék az alkotásokat. 

A weboldalon egyszerű és speciális keresőalgoritmusok segítik a tájékozódást a hatalmas gyűjteményben. Egy interaktív térkép azt is lehetővé teszi, hogy szobánként fedezzék fel a Louvre-ban őrzött alkotásokat. A múzeum szakemberei rendszeresen frissítik is az oldalt. 

A múzeum a koronavírus-járványhelyzet miatt október óta zárva tart. Anyagi nehézségeiket az is jelzi, hogy saját márkás pólók és bögrék online árusításával próbálják a kieső bevétel egy részét pótolni.

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)