Jump to content

Mostantól online tekintheted meg a kincseket

2020. 12. 13. 09:59

Eddig sosem látott közelségből, 3D-ben tekinthetők meg vasárnaptól a késő római kincslelet darabjai a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Seuso-kincs - Pannónia fénye című, ingyenes, virtuális kiállításán, a 4iG Nyrt. Mensor3D üzletágának támogatásával − írja az MTI. A cég digitalizációjának köszönhetően a tárlat megtekinthető az MNM honlapján.

Mint írják, a kiállítás a látogató számára olyan hatást nyújt, mintha valóban jelen lenne a kiállításon. Emellett bemutatók és szöveges ismertetők segítenek abban, hogy a látogató megismerje a műkincsek és az azokon szereplő ábrázolások mitológiai hátterét. Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója azt mondta: A 4iG-vel közösen egyfajta kutatás-fejlesztési projektet végeztek a munkatársaink az elmúlt hónapokban, amelyből a felek a szakmai tapasztalatszerzésen keresztül profitáltak. Az igazi nyertesek azonban a látogatók lesznek, akik a közösen végzett munka gyümölcseként soha nem látott részletességgel tekinthetik meg egy virtuális kiállítótérben a leletegyüttest.

Fehér András, a 4iG Mensor3D üzletfejlesztési igazgatója kiemelte:

A tárgyak 3D szkennelése önmagában nem számít ma már újdonságnak, az azonban igen, ahogy magát a kiállítási teret is lézerszkenner segítségével digitalizáltuk. Ennek köszönhetően a műkincsek eredeti kontextusba ágyazva tekinthetők meg, a tárlat látogatói eddig még soha nem tapasztalt valósághű élményt kapnak.

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)