Jump to content

Hazudnak az influencerek?

2019. 11. 21. 15:07

Manapság számtalan eszközzel lehet már ellenőrizni egy véleményvezér hitelességét.

Ha már van 100 ezer, akkor onnan könnyen jön a többi követői is, - alapszabály ez az Instagramon. Nemrég egy botrány is kirobbant az Instagram algoritmus változása, frissítése miatt, amelynek következtében több felhasználónak eltűntek követői, akár többezres nagyságrendben is.

Az Instagram szerint az inaktív felhasználók lettek törölve, sokak szerint ez a "kamuregeket" jelenti, akiket az erre szakosodott cégek készítettek, hogy pénzért követőket adhassanak el az influencereknek.

Elsőként a socialhub.blog vizsgálta az arra szakosodott programokkal, hogy a hazai influencerek követőinek hány százaléka lehet kamu felhasználó és meglepő eredmények születtek.

A teljes lista itt látható, és bizony szomorú képet ad: ezek alapján Viszkok Fruzsi követőinek csak 48 %-a valódi, Dukai Reginának 58% és Kasza Tibinél is csak 53% lett a valódi bekövetések száma.

A program eredményei alapján Lilu követőinek 63%-a valódi követő, Fördős Zé pedig alig 63 százalékot ért el.

A a portál így fogalmaz: szerencse, hogy manapság számtalan eszközzel lehet már ellenőrizni egy influencer / véleményvezér hitelességét, ám sokan nem teszik ezt meg, és inkább a számokra költenek, nem pedig a minőségre.

Kamu követőknek a botokat, és az inaktív profilokat érzékeli a rendszer. hozzáteszik: valamennyi inaktív felhasználó minden profilnál akad, az inaktív fiókok száma olyan 15% körül van a becslések szerint.

A Blikk is rákeresett a számokra, náluk kicsit más adatok jöttek ki, persze a két lista összeállítása óta a felhasználók száma és összetétele is változhatott.

 

(Forrás: szeretlekmagyarország.hu / fotó: pixabay.com)