Jump to content

Nézd végig a restaurálást

2018. 10. 18. 22:55

A Rijksmuseumban zajló felújítás műveleteibe bárki bepillanthat.

Rembrandt egyik leghíresebb festménye, az Éjjeli őrjárat az amszterdami Rijksmuseumban áll, 1975 óta most nyúlnak hozzá először. Akkoriban azért kellett javítani, mert egy holland férfi nekiesett egy késsel, most pedig a múzeum vezetősége úgy döntött, élőben közvetítik a restaurálást, írja a Guardian. Videón mindenki követheti a folyamatot, de néhányaknak arra is lesz lehetőségük, hogy testközelből, egyenesen a múzeumban nézhessék végig a különleges művelet bizonyos szakaszait. Akárhogy is, mindenképp érdekes lesz bepillantani a kulisszák mögé, főleg így, hogy egy világhírű alkotásról van szó.

Taco Dibbits, a múzeum vezetője szerint hosszas és bonyolult projektről van szó, ami akár éveken át húzódhat. Az 1642-ben készült, tehát több mint 370 éves festmény felújítási költsége többmillió euróba kerül.

Technikailag úgy néz ki majd a dolog, hogy egy üvegkalitkát emelnek a festmény köré, ezen belül dolgoznak majd a restaurátorok, és ezen keresztül lehet élőben követni, mit is csinálnak pontosan.

A munkálatok 2019 júliusában kezdődnek.

(Forrás: szeretlekmagyarország.hu / fotó: pixabay.com)