Jump to content

Bartókék Bécsben címmel rendez koncertet a Hagyományok Háza a Zeneakadémiával közösen

2018. 10. 05. 15:30

Bartókék Bécsben címmel a monarchia katonadalaiból rendez koncertet vasárnap a Hagyományok Háza a Zeneakadémiával közösen - hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

 

Historikus hangverseny címmel 100 évvel ezelőtt Bécsben koncertet rendeztek Bartók és Kodály közreműködésével az Osztrák-Magyar Monarchia népeinek régi és újabb katonadalaiból. A bécsi koncert sikerén felbuzdulva a műsort, az akkori Magyarország nemzetiségeinek katonadalaira is kiterjedően, Budapesten is meg szerették volna ismételni, de a korabeli körülmények miatt ez nem jöhetett létre. A Bartók eredeti koncepciójának megfelelő műsort 100 év után a Hagyományok Háza állítja színpadra október 7-én a Zeneakadémián - hangzott el.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója felidézte: az első világháborús helyzetben a korabeli magyar társadalom nem tolerálta azt, hogy a magyarországi nemzetiségek népzenéje is megszólaljon a koncerten. Ezért ahelyett, hogy Bartókot bízták volna meg a budapesti műsor összeállításával, mint ahogy az Bécsben történt, Kacsóh Pongrácot kérték fel a feladatra. Így teljesen más műsor született, mint amit Bartók elképzelt. 

A főigazgató hangsúlyozta: száz év múltán szükségesnek látják, hogy Bartók igazát demonstrálva az általa tervezett, a velünk élt nemzetiségek népzenéjét is felvonultató hangversenyt megrendezzék. A koncerten elhangzanak a Bartók által tervezett, Bartók, Kodály Zoltán és Kodály Emma által készített feldolgozások, valamint eredeti népzene a Kárpát-medencéből. 

A Zeneakadémia Nagytermében fellép a többiek között Kelemen Barnabás, Kiss B. Atilla, Navratil Andrea, a Szent Efrém Férfikar és a Magyar Állami Népi Együttes zenekara Pál István "Szalonna" vezetésével - sorolta Kelemen László.


A visszaköltözhetett a Hagyományok Háza a megújult Budai Vigadóba. A programok között egyebek mellett lesznek táncelőadások, gyerekfoglalkozások, építészek által vezetett épületbejárások is - tette hozzá.

(Forrás: MTI / fotó: pixabay.com)