Jump to content

Sosem látott formációval lép fel Stanley Jordan a Fertőrákosi Barlangszínházban

2017. 08. 28. 09:21

Sosem látott formációval lép fel a nemzetközi jazzélet sztárgitárosa, Stanley Jordan a Fertőrákosi Barlangszínházban szeptember 30-án - hangzott el a koncert sajtótájékoztatóján csütörtökön, Budapesten. 

Az amerikai zenész a világon először Magyarországon áll színpadra a világhírű chilei basszusgitárossal, Christian Galvezzel, valamint két magyar ütőhangszeressel, a Kossuth-díjas Horváth Kornéllal és Dörnyei Gáborral. A kvartett az amerikai, a brazil, az afro és európai zenekultúrából merítve építi fel produkcióját.

"Nagyon izgatott vagyok a koncert miatt" - mondta az eseményre küldött videoüzenetében a különleges "tapping" technikájáról híres Stanley Jordan, aki úgy fogalmazott, a kedvenc zenészeiből válogatta össze társait a soproni fellépéshez.

Dörnyei Gábor hangsúlyozta: Stanley Jordan valódi világklasszis, zenéje teljesen egyéni. 

"Olyan jazz-zenész, aki folyamatosan improvizál, ömlik belőle a zene. Gyakorlatilag ő egy végtelen zenehalmaz" - fogalmazott a dobos, aki már több alkalommal, köztük az első magyarországi fellépésén is játszott Stanley Jordannel 2016-ban. Hozzátette: az eddig 13 lemezt megjelentetett Christian Galvez az új generáció egyik kiemelkedő virtuóza.

A sajtótájékoztatón Horváth Kornél elmondta, hogy másfél-kétéves felkészülés áll a koncert mögött, és hatalmas megtiszteltetés Stanley Jordan produkciójában fellépni. Mint fogalmazott, az amerikai gitáros nem csupán technikája, hanem a közös zenéléshez való hozzáállása miatt is egyedülálló jelenség.

A Fertőrákosi Barlangszínház a világ egyik legeredetibb koncerthelyszíne - fűzte hozzá Horváth Kornél. Hasonlóan vélekedett Kollmann Gábor, a Magyar Jazz Szövetség alelnöke is, aki szerint a színház alkalmas megszólítani a környező országokban élő jazzrajongókat is. 

Stanley Jordan olyan zenét képvisel, amely közel tudja vinni az emberekhez a jazz műfaját, a közönség részéről nem követel kivételes tudást, sem meditatív állapotot - emelte ki Kollmann Gábor. 

Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nkft. ügyvezető igazgatója az eseményen a Soproni Ünnepi Hetek megújulásáról beszélt. A rendezvénysorozat jövőre több téma köré épül fel, a Soproni Tündérfesztivál mellett június 11. és 17. között első alkalommal rendezik meg a Sopron Drum fesztivált Horváth Kornél művészeti vezetése mellett.

A város legszebb helyszínein zajló ütőhangszeres fesztiválon fellép mások mellett Richard Bona, a marimbaművész Vu Sö-o (She-e Wu), valamint Miklósa Erika is a Modern Art Orchestrával közösen. A koncertek mellett mesterkurzusok is várják a résztvevőket - mondta el Pataki András.

Hozzátette: június 18. és 24. között rendezik meg a nyugat-magyarországi városban a Hét Tánc Festet, amelynek keretében sor kerül a visegrádi országok tánctalálkozójára, valamint a hagyományos bor- és néptánc fesztiválra, a Sopron Folkfestre is.

Július 2. és 15. között a klasszikus zenéé lesz a főszerep a városban. A Sopron Classic heteiben várhatóan fellép Miklósa Erika és a Virtuózok is. A Fertőrákosi Barlangszínházban operákat mutatnak be, többek között Jirí Menzel rendezésében a Falstaffot - emelte ki Pataki András. A komolyzenei eseménysorozat művészeti vezetője Oberfrank Péter Liszt-díjas karmester, zongoraművész lesz.

(Forrás: MTI)