Jump to content

800 kézműves foglalja el a Budai Várat

2016. 08. 19. 14:30

Jönnek tea-előadóművészek, batiktervezők, aranyhímzők, szőnyegszövők, miniatűrfestők, textilfestők, de természtesen lesz kovács és fafaragó is a 30. Mesterségek Ünnepén. Csütörtökön kezdődik a fesztivál a Budai Várban, ahol 800 kézműves mester települ ki portékájával.

Magyarországon kívül még tizenegy országból érkeznek hagyományőrző kézművesek a rendezvényre. Idén a díszvendég Üzbegisztán, Kína és Jakutföld lesznek. 

Üzbegisztánból egy sárgaréz-dombornyomó mesterséggel foglalkozó család, textildíszítő, aranyhímző, szőnyegszövő, miniatűrfestő, textilfestő, kovács és fafaragó is jön. A kínai Kujcsou és Sanhszi tartományból többek között tea-előadóművész, batiktervező, hímzéskészítő, tradicionális "felhőlakkozó" és papírvágó művész mutatja be alkotásait. 

A külföldiek közül biztosan érdekesek lesznek a Törökországból, Spanyolországból, Moldáviából, Kirgizisztánból, Kazahsztánból, Tádzsikisztánból és Türkmenisztánból érkező mesterek is. A magyar kézművesek közül a rendezvényen részt vesznek pintérek, paszománykészítők, kötélverők, takácsok és tojáspatkolók, valamint gyékényesek, kékfestők, nádazó-tetőfedők, de lesz halászhálófonás is.

A Mesterségek Ünnepe fő témája idén a játék.

A kirakodóvásárban kialakított kis tereken és beugrókban utcai játékokkal, hagyományőrző pásztor- és csikósjátékokkal, kézügyességet fejlesztő népi játékokkal, népi hangszeres játékokkal, hangszerbemutatókkal, tánccal, bábosok és utcaszínházak bemutatóival várják a látogatókat. A népi játékok tárgyi kultúráját játékkészítő mesterek mutatják be, emellett a néptáncegyüttesek műsoraiban is fontos szerepet kapnak a népi játékok.

Az eseménysorozaton fellép például a Sebő együttes, Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs, Csík János és barátai, Herczku Ági, a Fitos Dezső társulat, Berecz András, valamint Szalóki Ági és zenekara.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége először 1986-ban szervezte meg a fesztivált, amelyen a magyarországi kézműves szakma legjobbjai mutatkozhattak be. A Várban zajló építkezések miatt idén kissé módosult a rendezvény helyszíne, de a Savoyai-teraszt, a Hunyadi-udvart, a Halászófiú-teraszt, a keleti felvezető sétányt, a rondellát, az Újvilág-kertet és a Sikló utcát ezúttal is kihasználják  mesterek.