Jump to content

Bábok mesélnek nekünk

2016. 03. 17. 22:24

Fontosak a 21. században a bábok? Mit mondhatnak el nekünk? Csak a gyermekekhez szólnak vagy a felnőttekhez is? A kérdésekre megtalálhatjuk a választ, ha ellátogatunk a manufaktúrába, ahol a bábok születnek, vagy a bábtárba, amely több mint kétezer bábot őriz. A bábművészet világnapja március 21-e. Ennek alkalmából gyűjtöttük össze azokat a helyszíneket, ahol a bábokkal találkozhatunk.

A bábművészet világnapját a magyarországi és a határon túli magyar nyelvű bábosok a Budapest Bábszínház kezdeményezésére már harmadik éve ünnepelik nagyszabású eseménysorozattal március 21-én. Győrben a Vaskakas Bábszínházban ingyenesen láthatja a közönség a Szabó T. Anna műveiből felnőtteknek készült Anyajegy című előadást. A Budapest Bábszínház jóvoltából a modern vásárba, a piaccsarnokokba látogat el Vitéz László, továbbá a színház művészei budapesti iskolákban és óvodákban olvasnak fel olyan meséket, amelyek a Budapest Bábszínház repertoárjához köthetők. A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház előtt a Jókai téren újra működik a Vitéz László bábjáték-automata. Kolozsváron a meseolvasó maraton mellett bábos sétára is várják az érdeklődőket. A bábokkal azonban nemcsak a színpadon találkozhatunk, hanem a kiállításokon is.

Gőgös Gúnár és Zsiga kutya

Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben várja a látogatókat a Bóbita Bábszínház Bábmúzeuma. A tárlaton a gyermekek kézbe vehetik és kipróbálhatják a bábszínház régebbi bábjait, és megismerkedhetnek a különböző bábtechnikákkal is. A színpadról a szülők és a picik tenyerébe kerül Mosó Masa és Hermelinke, Gőgös Gúnár Gedeon, Zsiga kutya és a baromfiudvar többi lakója, valamint a Holle anyó című előadás bábjai is. Van egy terem, amely időszakos kiállításoknak ad helyet, mely időről időre megmutatja a bábozás és bábszínházak sokszínű világát, míg egy külön tér jut a Bóbita alapítója, Kós Lajos bábjainak.

Nyitva tartás:
Hétfő–péntek: 9.00–16.00
Szombat: 9.00–18.00

Családi jegy (4 főtől): 300 forint/fő; csoportos kedvezmény (10 főtől): 300 forint/fő

Az én kicsi bohócom

Egy balerina, egy bohóc, egy sellő, egy szörny. Régóta úton vannak: Brazíliától Japánig, Franciaországtól Angliáig táncolnak és játszanak közönség előtt Lénárt András bábművésznek köszönhetően. A kiállítás e különleges utazó előadások hangulatát kívánja felidézni. Kik laknak a bőröndben? Milyen egy vándorbábos élete? Hol születtek a bábok? Mindez kiderül az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tárlatán, amely a bábszínházi világnapon március 21-én nyílik meg.

A kiállítás helyszíne a magyar közgyűjtemények közül egyedüliként vállalta fel a bábművészet dokumentumainak teljes körű gyűjtését és feldolgozását. A gyűjtemény mintegy kétezer bábot és díszletelemet tartalmaz a vásári bábjáték 19. századi marionettjeitől kezdve az avantgárd bábfigurákig. A legrégebbi bábok a Hincz-család hagyatékából származnak. Az 1841-től magyarországi vásárokat járó bábjátékos-dinasztia 1889-ben a Városligetben telepedett le, és itt alapította meg az Első Magyar Bábszínházat. A birtokunkban lévő – három generáción keresztül apáról-fiúra öröklődött – bábegyüttes egy évszázad bábjátszásának műsor- és stílusváltozásait őrzi.

LÁTOGATHATÓ: 2016. március 21. és május 30. között
Hétfő–csütörtök: 9:00–16:00, Péntek: 9:00–14:00

HELYSZÍN: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, 1013. Budapest, Krisztina körút 57.
Belépés ingyenes

A megnyitó időpontja: március 21. (hétfő) 13.00
A kiállítást megnyitja Papp Eszter bábtörténész (OSZMI)
Közreműködik Lellei Pál bábkészítő

Bábok és babák

A bábok rokonait: a babákat mutatja be a székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeum, amely két gyűjteményből jött létre: Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet páratlan értékű, Európa-szerte elismert polgári játékgyűjteményéből és Réber László grafikai hagyatékából. „Mindkét gyűjtemény gyönyörködtet, ámulatba ejt, miközben piacorientált felnőtt világunkban arra emlékeztet, hogy a játék minden, ami az élet, de elsősorban tevékenység, és nem fogyasztás. Hiszen igazi örömet szerezni nem a játékszerrel, hanem annak használatával lehet.” A múzeum kiállító tereiben múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak játékokkal, bábokkal óvodás és iskolai csoportoknak. A foglalkozások a kiállítás tárgyaihoz kapcsolható ismereteket közvetítik változatos feladatokkal.

Ahol a bábok születnek

Nemcsak múzeumokban találkozhatunk bábokkal, hanem egy manufaktúrában is, ahol Ötvös Enikő és Garami Richárd saját tervezésű, kézzel készített marionettbábjait, papír- és árnyszínházait, művészkönyveit és árnyjátékait csodálhatjuk meg. A Budapest szívében, Síp utcában található Manufaktor Műteremben meg is vásárolhatók a nekünk kedves bábok, de beszélgethetünk az alkotópárral is, akik a bábozás történetéről, a bábok 21. századi szerepéről is tudnak mit mesélni.