Jump to content

Locsolóbál a Fonóban

2016. 03. 09. 10:22

Idén is Locsolóbállal ünnepelik a húsvét hétfőt a Fonóban, amelyre várnak minden locsolásra és locsolni, no meg táncra vágyót!

A Buda Folk Band és a Csángálló muzsikája felel az este 20 órakor kezdődő mulatságért. A folk-, a jazz-, a rock-, a reggae-, a blues-hangszerek széles skáláját felvonultatva válik élő egységgé, ha úgy tetszik világzenévé a Buda Folk Band; ebben rejlik a különlegességük.

„A Buda Folk Band tagjai gyerekkoruktól kezdve foglalkoznak a magyar és más kelet-európai népek zenei hagyományával. Számukra természetes az autentikus népzene jelenléte a városi kultúrában. A népzene mellé más zenei műfajokból is szívesen merítenek gondolatokat, így hozván létre egy sajátos, ugyanakkor rendkívül színes zenei vegyületet. Zenéjüket úgy nevezték el, hogy világi népzene, mely szójáték arra utal, hogy meggyőződésük szerint a magyar népzene már önmagában is világzene.”

A Csángálló Zenekar 2009-ben alakult, jelenlegi felállásukban 2014 óta játszanak, immár nemzetközivé téve az együttes összetételét.

Zenei anyanyelvüknek a gyimesi és moldvai csángók népzenéjét tekintik, melyre építkezvén folyamatosan tágítják érdeklődési körüket, repertoárjukat és hangszeres tudásuk határait. Erdély páratlanul gazdag kincsestárából szívüknek egyaránt kedves Kalotaszeg, Mezőség vagy akár Székelyföld zenéje, melyeket egyedi hangszereléssel közelítenek meg, ezáltal is túllépve a fúvós és vonós zenekarok közti általános ellentéteken. Ezzel párhuzamosan nyitottak a Balkán titokzatos és izgalmas világa felé, s annak kulturális öröksége iránt. Legyen szó Románia, Bulgária, Macedónia, Török- vagy épp Örményország varázslatos muzsikájáról. Zenéjükben főként eredetiségre és a fiatalos lendületből fakadó dinamikus játékmódra törekednek, rengeteg improvizációval fűszerezve.

„Hisszük, hogy a zene a közös nyelv az emberek között!S azt is, hogy e rohanó világban még mindig, mindenkinek szüksége van táncra, éneklésre és mulatságra. Ezáltal a megújulásra, mely szépíti a lelket és szellemet egyaránt.”

Jegyár: 1000 forint