Jump to content

Instavers Fesztivál

2015. 12. 04. 11:30

„Olvasnék én kortárs költészetet, de honnan tudjam, mit érdemes?” Ezt a mondatot sok ember szájából hallani, és válasz hiányában gyakran úgy döntenek, inkább nem olvasnak semmit, azzal biztosan nem foghatnak mellé. Az Instavers projekt éppen azzal a céllal született, hogy segítsen a bajba jutott olvasókon. A hét végén pedig a szokásosnál is nagyobb támogatást nyújt: az Instavers Fesztiválon minden érdeklődő író és olvasó talál izgalmas programot.

Az Instavers oldalára egy-két hetente felkerülő képek nem csak arra jók, hogy nézegessük őket – mindegyiken egy kortárs vers részletét olvashatjuk. A legnagyobbaktól a friss, költői pályájukat most kezdőkig számos alkotó sorait megtaláljuk. A kezdeményezés egyik fő célja, hogy gyorsan fogyasztható szépirodalommal kínálja meg az érdeklődőket, erre utal az oldal alcíme is: Azonnal oldódik. Így akkor is hozzájuthatunk egy-egy verssorhoz, ha nincs időnk keresgélni – innen pedig már egy kattintással eljutunk ahhoz a (teljes) vershez, amit a mini ajánlók alapján kiválasztottunk magunknak.

A gyorsaság mellett a program a kortárs irodalom népszerűsítését is zászlajára tűzte. Egyfajta kollázs az, amit az oldal rendszeresen megalkot, hiszen a verssorok hatásához nagyban hozzájárul a fotók képi világa is – az adott sorok kiragadása és a részletet körülvevő tárgyak által akár az egész vers új kontextusba kerülhet.

Az Instavers Fesztivál szombat estig tart, és egyszerre több helyszínen is folyik az irodalom. Az RS9+ színház, a Vallai Kert, az Írók Boltja, a Városháza Park és a Műhely Egyetem Cafe egyaránt várja az érdeklődőket. A felolvasások, írói estek és beszélgetések mellett két írószeminárium is megrendezésre kerül – egy a prózai, és egy a lírai műveknek. A fesztivál során, légy olvasó vagy író, mindenképp sok újdonsággal ismerkedhetsz meg.

gL

(Forrás: kulturmozaik.hu/Fotó: facebook.com)