Jump to content

Dobozkönyv a második világháborúról

2015. 11. 23. 14:47

Simicskó István honvédelmi miniszter mutatta be a Hadikrónika című, második világháborúról szóló dobozkönyvet a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent kiadvány egyedülálló formában ismerteti a háború magyar vonatkozású eseményeit.

Tavaly jelent meg a Zrínyi Kiadó gondozásában A nagy háború című speciális, Magyarországon egyedülálló gyűjteményes kiadvány, amelyet utóbb a Nemzetközi Könyvfesztiválon is a tanulók számára leginkább felhasználható kötetnek választottak meg. Ebben óriási szerepet játszott az a nagyon gazdag illusztrációs anyag, amely testközelbe hozta az olvasó számára a háborút, úgy a frontvonalat, mint a hátországot.

Tőkös István - az első világháborút bemutató album, illetve a frissen megjelent kötet kreatív szerkesztője - úgy fogalmazott, az volt a cél, hogy megmutassák, a háború nem csupán csaták és dátumok összessége. Erre többek között kísérődokumentumokkal, a hátország kenyérjegyeivel, illetve a hozzátartozókhoz a hadifogságból írt levelekkel szerettek volna rávilágítani. Mint mondta, olyan érdekességeket válogattak ki a múzeum dokumentumanyagából, amelyek a szónál is jobban tudják szemléltetni a háború eseményeit.

A dobozkönyv két fő melléklete a magyar légierő és a magyar királyi honvédség egyenruháit, illetve rendfokozati jelzéseit bemutató nagyméretű leporelló, illetve a vadászpilóták által használatos századjelvények lesznek.

A Zrínyi Kiadónál már folynak a jövőre esedékes, az akkori évfordulónak megfelelően 1956-os forradalomról és szabadságharcról szóló dobozkönyv előkészületi munkálatai is.

(MA)