Jump to content

Szociopoly, avagy érzékenyítsük magunkat játszva

2015. 11. 05. 09:00

Ha túl sok a program szombatra, és egyszerűen nem tudod eldönteni, hogy színházba menj, társasozni, vagy otthon ülve a híradóban nézd Borsod-Abaúj-Zemplén megye problémáit, van egy tippem. Ugyan külön-külön egyik sem hangzik hatalmas bulinak a felsoroltak közül, ha mindet egyszerre csinálhatod, garantált az izgalmas este.

A Szputnyik Hajózási Társaság Mentőcsónak Egysége és a „GYERE” Gyerekesély Egyesület közös produkciója a november hetedikén, szombaton este héttől bemutatott interaktív színházi előadás. A darab címe Szociopoly – nem véletlen az összecsengés a Monopoly nevű játékkal: az előadás gyakorlatilag egy nagy, közösségi társasozás. A résztvevők egy észak-magyarországi kistelepülés lakói, a falusi értelmiség és a munkások életének négy hetét játsszák végig. Csakhogy itt a cél kissé eltér a Monopoly során megszokott vagyongyűjtögetéstől: túl kell élni a négy hetet. Túlélni akkor is, ha sok gyereket nevelünk, túlélni akkor is, ha munkanélküliek vagyunk, segélyekből élünk, vagy esetleg számolhatunk egy-egy alkalmi munkával. Eldönteni, kiváltjuk-e a gyógyszerünket, ha nincs elég pénzünk rá. Elgondolkodni, kiváltatnánk-e, ha a gyerekünknek írnák föl.

Sorolhatnám a felmerülő kérdéseket és nehézségeket, azonban sem az én, sem az előadás célja nem az, hogy a néző rosszul érezze magát. Sokkal inkább a figyelem felhívása olyan társadalmi problémákra, mint a mélyszegénység. A négy hét leteltével aztán fellélegezhetünk: túléltük, visszajuthatunk saját valóságunkba. Nem kell megfeledkezni az átéltekről, de örömmel konstatáljuk, hogy – legalábbis számunkra – a Szociopoly csak színház. A Jurányi Inkubátorház pedig mindenkit szeretettel vár az előadásra.

gL

(Forrás: szociopoly.hu; kulturmozaik.hu/Fotó: facebook.com)