Jump to content

100 magyar dokumentumfilm

2015. 10. 29. 17:00

A dokumentumfilm mint műfaj sokakban rossz emlékeket idézhet – több órányi száraz narráció; unatkozás az egysejtűek kalandos élete vagy az üzbég étkezési szokások taglalása közben. A Magyar Művészeti Akadémia válogatásában azonban nyugodt szívvel megbízhatunk.

Az akadémia az 53 magyar film című sorozat sikerét látva úgy döntött, folytatja a sort: kiválasztja az általa száz legjobbnak ítélt magyar dokumentumfilmet – ezeket hónapok óta adják az Uránia Filmszínházban. Tematikus csoportokra osztották a vetített alkotásokat: november és december folyamán a hatodik csoport kerül sorra – a huszadik század történelmét feldolgozó blokk a Múltbéli krónikák címet viseli.

A bemutatott filmek között van a nyolcvanas években készült, de szinte mai alkotás is; az általuk feldolgozott események pedig nagyjából az első világháborútól induló és az 1956-os események utórengéseivel befejeződő időszakot ölelik fel. Fekete-fehér és színes, hosszabb és rövidebb filmek váltják majd egymást. A vetítések november másodikával kezdődően minden hétfő este hattól várják az érdeklődőket az Uránia dísztermében. Az összes vetítésre hivatalos az aktuális film rendezője vagy rendezői, több alkalommal az operatőr is – hiszen az operatőri munka egy dokumentumfilm esetében különösen kitüntetett szereppel bír. A vetítés után a közönségnek is lehetősége nyílik a meghívott alkotókkal és szakértőkkel való beszélgetésre.

A filmsorozatot a szervezők különösen ajánlják középiskolás és egyetemista fiataloknak, csoportok jelentkezését is várják – mindenkinek szánják, akit érdekel a történelem, vagy akinek még nem sikerült megbarátkoznia vele.

gL

(Forrás: kulturmozaik.hu/Fotó: urania-nf.hu)